Такива данни се съдържат в доклада "Светът през 2050 година" на консултантската компания ПрайсуотърхаусКупърс (PricewaterhouseCoopers), разпространен днес в лондонското Сити и цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Според оценки на специалисти от компанията, през 2050 година първо място в списъка на най-силните икономики в света ще заеме Китай с размер на брутния вътрешен продукт (БВП), изчислен на основата на покупателната способност, от 53,8 трилиона американски долара. На втора позиция ще отстъпят Съединените щати с 38 трилиона долара. Тройката на лидерите ще бъде допълнена от Индия с БВП от 34,7 трилиона долара. На четвърто място ще бъде Бразилия с БВП от 8,8 трилиона долара, следвана от Япония с 8,1 трилиона долара. Русия, според оценката на аналитиците, ще се нареди на шеста позиция с БВП от 8 трилиона долара. След нея ще бъдат Мексико, Индонезия, Германия, Франция и Великобритания.

ПрайсуотърхаусКупърс отбелязва, че като цяло през идните четири десетилетия темповете на развитие на страните с нови пазари, включително БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - бел. ред.), ще бъдат по-бързи в сравнение с традиционните икономики от Запада. "Сегашната криза ще нанесе на страните от Г-7 по-сериозни щети, отколкото на развиващите се държави", се отбелязва в доклада. В него се допълва, че "в резултат през идните четири десетилетия икономиките на страните от Е-7 (Русия, Бразилия, Китай, Индия, Индонезия, Мексико и Турция) ще изпреварят по темпове на растеж индустриалните държави от Запада, обединени в Г-7.