Това каза премиерът Борисов преди заседанието на кабинета като представи експерти от екоооганизацията "За зелените алтернативи против АЕЦ". Срещата продълажи 35 минути.
Заемът е взет от БНП "ПариБа" във връзка с проекта АЕЦ "Белене". Миналата година лидерът на ДСБ Иван Костов предупреди, че кредитът е обезпечен с електропреносната мрежа на компанията и тя може да стане собственост на френската банка, ако заемът не бъде върнат. Малко преди това министър Добрев представи идеята си за облигационен заем от НЕК, с който да бъде върнат кредита.

Делян Добрев трябва да намери отнякъде 400 млн. лева за да ги връщаме, каза още Бойко Борисов.

Сега цената на енергията от вятър, слънце и вода е по-ниска и ви посрещаме с "две ръце" обърна се към еколозите Бойко Борисов. Ние и сега произвеждаме повече енергия, отколкото харчим. Точно два реактора са ни загубите от електропреносната мрежа и енергийната ефективност, казва Бойко Борисов.

Премиерът представи пред министрите Албена Симеонова като бивш земеделец от Никопол, която е член на екологичната организация. Проектът за АЕЦ "Белене" е безкрайно вреден, каза Симеонова. Искам традиционните български продукти да се продават в цял свят, а не както сега земеделците от Козлодуй да не смеят да кажат от кой район са техните продукти, добавя тя.

Основна роля за оттеглянето на германската компания RWE, на Дойче банк и на други банки от проекта за АЕЦ "Белене" изиграха "зелените", посочи Симеонова. Те купиха две акции на RWE и аз се появих на акционерното събрание на компанията в Есен, Германия, където пред 15 000 души представих информация за земетресението в Свищов през 1977 година, където загинаха 120 души. След срещата при мен дойдоха хиляди хора, които ни поздравиха, но най-важните бяха основните акционери на компанията, каза Симеонова. Тя призова министрите да направят всичко възможно този проект да не се случи.
Премиерът Борисов от години обвинява БСП и лично Сергей Станишев, че те са изгонили RWE, след като получи същите насрещни обвинения.

Бойко Борисов даде думата на Георг Тупарев, съпредседател на "Зелените". Следващото правителство трябва да почне да решава проблема с ядрените отпадъци, които са се трупали в продължение на четири правителства, каза Тупарев. Има ядрени отпадъци, които не са изнесени към Русия още от 1998 година, казва Тупарев. Той препоръча на Бойко Борисов да попита германския канцлер Ангела Меркел колко струва тяхното депо за ядрени отпадъци и това вероятно са над 5 милиарда евро. Следващото правителство трябва да обясни на хората защо в сметките за ток ще се появят и едни 10-15 лева за складиране на ядрени отпадъци, казва Тупарев.

Никола Газдов, председател на Асоциацията на фотоволтаичните дружества заяви, че не иска да завещае на бъдещите поколения ядрени боклуци за следващите 100 хиляди години. Само за последните 18 месеца цената на тока от фотоволтаичните инсталации е намаляла наполовина, добавя той. Хиляда мегавата фотоволтаици инсталирани днес биха стрували около един милиард евро, докато атомната централа би ни струвала най-малко 5 милиарда евро, казва Газдов. В Германия вече има инсталирани 31 хиляди мегавата мощности като над 80 процента от тях са по покривите на сградите и техните собственици са частни лица и фермери - малки фирми и физически лица. Той препоръчва на министрите да помислят как да се позволи на хората в България да се възползват от този все по-евтин ресурс без загуби за пренос и разпределение.