Между 2011 г. и 2015 г. общо загубите за икономическото производство в Египет, Либия и Тунис се очаква да бъдат в размер до 225 млрд. долара. Това е най-малко 10 на сто от кумулативния БВП, предвиден от Международния валутен фонд (МВФ) през 2010 г. за тези пет години. Изчислението на Ройтерс за загубата за тези страни се основава на прогнози от 2012.

Кратка справка показва, че в прогнозите на МВФ за развитието на икономиките в Близкия изток от октомври 2011 г. се калкулират близо 55 милиарда долара, които, според анализатори, ще бъдат преките загуби за страните, засегнати от гражданските недоволства. Експерти тогава уточниха, че само в Йемен щетите ще достигнат 5,4 на сто от БВП, в Тунис - 5,2 на сто, а в Египет, 4,2 на сто от БВП. Все пак, най-много загуби има в Сирия и Либия, където понижението е 7,7 на сто от БВП.

През април миналата година генералният директор на либийската чуждестранна банка Мохамед бин Юсуф заяви, че страните от Арабския свят са загубили заради революцията повече от 75 милиарда долара.