Средната работна заплата за страната е около 780 лв., обясни министърът. "Опитахме се да увеличим минималната работна заплата и това вече е факт – 310 лв. е. Това засяга малко хора, но тя е база за определянето на другите заплати", каза Тотю Младенов.

Министерството с тези програми не може да реши проблемите на икономиката, но можем да подкрепим процеса, призна министърът. Според него, това не е козметика, защото голяма част от тези, които са наети в програми или са одобрени за стажове, си намират работа след това.

За практиката да се дават част от заплатите на служителите под масата министър Младенов коментира, че "понякога представителите на бизнеса се държат като синдикалисти". "Те трябва да съдействат на нас и на НАП. Хората без трудови договори драстично намаляха през последните години, благодарение на работата на НАП. И самите работници, и работодателите, и синдикатите трябва да ни съдействат в този процес", категоричен е Тотю Младенов.

За това, че сме най-бедни в Европа, министърът отново повтори данните от статистиката – "средно ниво на безработицата в еврозоната – 11,8%, в България – 11,4%" и добави, че за мандата на ГЕРБ са разкрили над 30 нови социални услуги. Такива са разкрити и за деца от 3 до 7 години, посочи той. 100 хиляди деца и техните родители ще се възползват от тях, каза Младенов.

Програмите "Аз мога" и "Аз мога повече" са предназначени за заети лица и за повишаване на тяхната квалификация. За безработните има други програми. Самото лице също трябва да бъде достатъчно активно при търсенето на работа, категоричен е министърът.

За скандала с временните лагери за български работници в Израел, министърът заяви, че са сигнализирали службите в Израел. Посланикът на Израел в България е реагирал светкавично и уверил, че до 18 януари тези лагери ще бъдат премахнати. На 5 февруари ще има заседание на междуведомствения комитет и Агенцията по заетостта. След това Младенов отива лично там. 3500 строителни работници от България ще работят там. Тази междуправителствена спогодба е важна между България и Израел, но министър Младенов ще държи на условията.

За проблемите с българските имигранти в държави като Великобритания, Младенов коментира, че не може да има ограничение след 1 януари 2014 г. "Осемте държави, включително и Великобритания, които имат ограничения за българските работници, ще отпаднат. Проблемът е за миграцията и за издаването по-бързо на документи за работа, най-вече за българските студенти", обясни Тотю Младенов и добави, че е имал среща с британския посланик в България и той обещал да се работи по намаляване на сроковете, спрямо българските студенти там. Една част от българските студенти, съм сигурен, че ще се завърнат в България, ако бизнесът им предложи добри условия за работа, заключи министърът.