Това каза на пресконференция в Министерски съвет днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от Агенция „Фокус”. Много терени са изключени от държавния горски фонд по тези преписки и средствата са внесени в републиканския бюджет. Прекратяването на тези преписки означава, че трябва средствата да бъдат възстановени към бенефициентите, обясни Найденов.
Прекратяват се започнатите, но недовършени процедури за промяна на предназначението на земите, където има дюни и защитени територии, предаде днес БТА.

„Когато са внесени тези средства в републиканския бюджет, мотивът за приемането на закона в този му вид, е че в противен случай, прекратявайки сделките, трябва да се върнат средствата на тези, които са ги платили. Това са средства в размер на десетки милиони, които държавата е трябвало да извади, ако е приет другият текст на закона”, каза Найденов. Той обеща да посочи цифрите, които са били приходи за Изпълнителна агенция по горите от промяна на предназначението на земи. „Сега решаваме това и тази цена ще бъде платена, защото такъв е общественият интерес”, каза Найденов. „Тези пари трябва да излязат от джоба на всички данъкоплатци”, подчерта министърът на земеделието.

Тези изключвания са ставали в годините 2007 г. до средата на 2009 г., каза още Найденов. По думите му - това не е вратичка в Закона за горите, а начин да бъдат обезщетени хората, които вече са платили за изключването от горския фонд. „Сумата е възможно да е около 100 млн. лв.”, каза Найденов. По тези преписки, които не са финализирани тези, които са платили, имат пълното основание тази сума да им бъде върната.