Дянков говори по време на седмата годишна среща на бизнеса с правителството, съобщи Дарик. На форума са всички министри от кабинета с изключение на премиера и министрите, които са с него при посещението му в САЩ. „За да има сигурност и като се ходи на избори, всъщност да се знае ние за какво гласуваме", аргументира се финансовият министър.

По думите му колкото по-рано това се направи, толкова по-добре, за да не е част от една популистка политическа кампания, както от време на време това се случва. "Да се каже: ние искаме това да направим, това направихме, това не успяхме", каза той.

Дянков начерта седем основни приоритета, които са важни в следващите месеци. Първият от тях е и да имаме изпълним бюджет, което според Дянков ще се случи още тази седмица. Второто важно нещо е правителството да се разплаща навреме, като в момента дълговете на държавата към фирмите са 135 млн. лева, а неразплатеният ДДС - 210 млн. лева. Третият и четвъртият приоритет са да се намали бюрокрацията и да се подпомогне излизането на чужди пазари на българския бизнес.

Туризмът е приоритет номер пет, според Дянков. Той допълни, че и спортният туризъм скоро ще бъде развит у нас, след като до края на следващата година ще има още една голяма спортна зала в Пловдив. Шестият важен приоритет е да се стимулира администрацията да работи добре с бизнеса. Седмият приоритет е министрите да декларират каква визия имат за ресорите си и какво биха направили, ако запазят постовете си.

Поставили сме си за цел през следващата година преките чуждестранни инвестиции в България да достигнат над 3 млрд.евро. Това пък заяви министърът на икономиката Делян Добрев по време на срещата. Според министъра, за да бъде постигнат ръст на икономиката на България, е необходимо да има повече инвестиции. Това може от една страна да стане като се използва ресурсът по оперативна програма "Конкурентоспособност". Друга възможност са промените в Закона за насърчаване на инвестициите. Добрев припомни, че сега страната ни активно се представя като инвестиционна дестинация в различни държави, което също подпомага привличането на инвестиции.

Според министъра възможност за ръст на икономиката е увеличаването на износа и пренасочването му към държави в растеж като Китай, Турция, Индия. Иновациите също според Добрев ще допринесат за растеж на икономиката ни. Министърът смята, че са необходими и реформи в държавните структури, които подкрепят в България експортноориентираните предприятия и експорта и тези, които се занимават с иновации, като целта е да има обособени звена - органи, които да помагат на бизнеса от тези сфери.