При просрочване ще се начисляват солидни лихви и това ще стане с промени в Търговския закон, съобщи по време на петъчния парламентарен контрол министърът на икономиката Делян Добрев. Той отговори на депутатите от левицата Корнелия Нинова и Мая Манолова какви са мерките на правителството за подобряване на бизнес климата у нас и в частност за стимулиране на малките и средните фирми. Министърът уточни, че до момента междуфирмената задлъжнялост е близо 100 млрд. лв., държавата обаче почти стриктно се разплащала с дружествата.

Общият показател на бизнес климата за октомври у нас се понижава с 2,7 пункта спрямо септември, каза Делян Добрев, но уточни, че всяка година има понижение след летните месеци. През 2011 г. износът се е увеличил с 30 процента спрямо 2010, но тенденцията от началото на 2012 г. е към забавяне на тези показатели. Причината, разясни Добрев, е че изнасяме 72 процента от продукцията си в ЕС, където в момента има рецесия. Според него трябва да се промени структурата на икономиката ни, така че да диверсифицираме риска и да не зависим 72 на сто от европейската икономиката. Държавата, подчерта министърът на икономиката, не може да изкупи залежалата продукция на фирмите, трябва да помогне с осигуряването на пазари в трети страни, където тази продукция би могла да бъде изнесена.

На въпрос дали ще подкрепи предложението на БСП за създаване на Гаранционен фонд към Банката за развитие, с който да се подпомогне достъпът до кредитиране на малките и средни предприятия, Добрев припомни, че такъв фонд вече има по програма "Джеръми". През последната година от него са отпуснати 100 млн. лв. към малките предприятия. Там все още има ресурс и не виждам логика за втори фонд, коментира той. На свой ред Корнелия Нинова цитира , че усвояемостта по фонда, за който говори Добрев, е едва 11 процента. ОП "Конкурентоспособност" е истинският ресурс за стимулиране на малките и средни предприятия, стана ясно още от думите на министъра. Той обяви, че от май досега по нея са сключени повече от 500 договора за над 350 млн. евро с български малки и средни предприятия. За октомври-ноември средствата, реално излезли от програмата и влезли в сметките на фирмите, са повече от повече от 40 млн. лв. на месец.

Министърът отбеляза, че има ръст с над 18 на сто при регистрираните търговци от януари до октомври 2012 г. в сравнение с миналата година. Увеличаването на доходите догодина също е начин за стимулиране на икономиката, подчерта икономическият министър. От левицата попитаха и дали е готов да лобира пред Брюксел за задържане акцизите на горивата у нас. Той посочи, че заедно със Симеон Дянков са за понижаване на акциза, но България не може да направи това, по думите му, "самосиндикално".