Собственици на жилища в САЩ са подали групова жалба в Ню Йорк срещу 12 от най-големите банки, намесени в скандала, сред които са британската Барклис (Barclay's), американската Банк ъв Америка (Bank of Ameriсa) и швейцарската Ю Би Ес (UBS), отбелязва в. "Файненшъл таймс".
Според адвокат броят на ищците може да достигне 100 000 души. Собствениците на жилища обвиняват банките, че заради манипулациите на Либор между 2000 г. и 2009 г. е трябвало да плащат по-големи лихви по ипотечни кредити.
Либор определя условията, при които банките взаимно си отпускат кредити. Лихвата е референтна за сделки на стойност трилиони долари, както и за кредити. В света се води разследване срещу 15 банки, които в продължение на години са манипулирали Либор, за да увеличат печалбите си, припомня "Франкфуртер алгемайне цайтунг".
Дилърите, които се опитват да манипулират ключовата междубанкова лихва Либор, борсови индекси или цените на петрола, ще бъдат изпращани в затвора за най-малко пет години според правила, подкрепени от икономическата комисия на ЕП.
Осъвременяването на разпоредбите за злоупотреби на пазарите в ЕС бе предложено миналата година, но през юни новината, че британската банка Барклис (Barclay's) е глобена с 290 милиона британски лири (470 милиона долара) за манипулиране на Либор, накара законодателите да включат допълнителни правила за лихвите.