Страната изрази за пореден път резервите си за банковия съюз, като говорителят на правителството Щефен Зайберт посочи, че решението няма да бъде взето на срещата на върха на 18 и 19 октомври, предаде Франс прес, цитиран от БТА.
Банковият съюз предполага единен контрол от страна на ЕЦБ върху всички банки в Еврозоната. В него могат по желание да участват и членове на ЕС, които не са членки на Еврозоната. Шефът на БНБ Иван Искров обяви, че страната ни няма намерение да се присъедини към банковия съюз. Същото мнение изказаха и други страни от Източна Европа, които не членуват в Еврозоната.

Още от самото начало Берлин се обяви за постепенно въвеждане на единен банков надзорен орган към Европейската централна банка (ЕЦБ), докато Париж настоява да се напредва колкото може по-бързо. Бъдещият надзорен орган трябва да може да работи по надежден, независим и ефикасен начин, изтъкна Зайберт, уверявайки, че по въпроса тече усилена работа. Засега обаче според него изглежда трудно не само да се въведе банков надзор през януари 2013 година, но и той да бъде оперативен.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги от своя страна също призна в събота в Токио, че по график е предвидено да се създаде единен банков надзор от 1 януари 2013 година, но той няма да може да бъде оперативен до година и нещо. Драги обаче изрази надежда, че механизмът ще бъде готов още от 1 януари 2013 година, след което да се започне работа с националните надзорни органи за създаване на системата.