По думите на тайландския министър на финансите Китират На Ранонг министрите са обсъдили важността на това страните от ЕС да прилагат средносрочни мерки за борба с кризата, с които да се намали нестабилността на финансовите пазари, включително планове за реформи във финансовия сектор и засилване на банковия контрол.

Много европейски страни все още са засегнати от регионалната финансова криза, подобна на кризата, опустошила азиатските икономики през 1997 година. Оттогава югоизточните и източните азиатски икономики засилиха финансовите си системи и повечето отчитат търговски излишъци и излишъци по текущите си сметки за разлика от Европа, посочи Берт Хофман главен икономист за Източна Азия и Тихоокеанския регион към Световната банка.

Европа изигра роля за възстановяването на Азия като остави пазарите си отворени за износ от региона и насърчи европейските инвестиции. Азиатските икономики сега се опитват да помогнат на европейските си търговски партньори. Азиатският износ за Европа възлиза на над 1 трилион долара през миналата година, докато износът на Стария континент за Азия е бил на стойност около 600 милиарда долара.

Срещата в Банкок събра 29 финансови министри, за да бъде обсъдена дълговата криза в еврозоната и нейното влияние върху Азия и азиатските финансови механизми. Разговорите са част от форума Азиатско-европейска среща (ASEM), който бе създаден в Банкок през 1996 година, за да подпомогне икономическите връзки между двата континента.

Финансовата криза в Азия засегна региона през 1997 година, като накара много азиатски правителства да се обърнат за спасителна помощ към Международния валутен фонд (МВФ). Във форума Азиатско-европейска среща влизат 46 страни, сред които членките на ЕС и 16 азиатски държави.