Бившият главен икономист на БНБ бе кандидат за вицепрезидент на изборите миналата година година в тандем с Меглена Кунева. Същевременно обаче от новоучредената партия на Кунева днес се обявиха против налога върху лихвите по депозити. Христов не заема висок пост в партията, а е само експерт към гражданското движение.

Финансистът също така заяви, че основният проблем на правителството е, че не може да овладее разходната част от бюджета и заради това се налага да въвежда нови данъци. Именно поради недобрата разходна част на бюджета страната ни не може да постигне по-голям икономически ръст, коментира още експертът. Приходите в бюджета на България след 2008 г. намаляха постоянно и структурно, допълни той.

Според Христов грешката на това правителство се състои в това, че то не предприе необходимите реформи да приведе публичните разходи в съответствие с нормалните приходи, а обратно – търси възможности да увеличи приходите, за да изразходва публични средства по неясен, непрозрачен и неефективен начин. В този смисъл това управление е ляво. То дори е левашко управление, защото за три години не се научиха как да изведат България от кризата и неслучайно, за разлика от Турция, за разлика от прибалтийските държави, ние не можем да се възстановим с темпове на растеж под 2%, които се предвиждат и за догодина. В това е проблемът, а не в облагането на лихвите, каза още той.

Относно идеята за облагането на лихвите от депозити, Христов коментира: „Аз лично съм засегнат, аз имам депозити и ще бъда щастлив да напиша чек на г-н Дянков за 10% от лихвите, които ще получа, защото имам депозит. Има хора, които няма да ги засягат тези лихви, защото нямат възможност да отделят за депозит".