Комисията за бюджети на Европейския парламент прие днес доклада на Ивайло Калфин и Раймер Бьоге за дългосрочния бюджет на ЕС за 2014-2020 година, предаде за БТА пресслужбата на българския евродепутат. С доклада комисията предлага на Европарламента да се противопостави на съкращаването на разходите на Европейския съюз, за което настояват част от страните членки.

"Парламентът решително отхвърля всеки опит от страна на Съвета за по-нататъшно намаляване на равнището на разходите на ЕС", се казва в документа, подготвен от Калфин и неговия германски колега. Документът ще бъде представен от името на парламента на извънредната среща на върха, насрочена специално за обсъждане дългосрочния бюджет на ЕС на 22 и 23 ноември в Брюксел. ЕП ще се произнесе по него на 23 октомври в Страсбург.

Бюджетната комисия подкрепи с 34 гласа "за" и 1 "против", позицията, че дори замразяването на бюджета на сегашните нива няма да е достатъчно, а допълнителното орязване ще наложи преразглеждане на европейските приоритети и дори изоставянето на част от тях. "Европейският бюджет не е допълнително данъчно бреме за гражданите. Той е едва 1 процент от европейската икономика, в същото време 94 процента от него се инвестират обратно в страните членки чрез европейските фондове и програми, създавайки възможности за развитие и нови работни места. Всяко орязване на бюджета ще доведе до допълнително намаляване на възможностите за публични инвестиции в страните членки и няма да е от полза за излизане от кризата", заяви Ивайло Калфин след гласуването.

Евродепутатите отхвърлят призивите за орязването на всички фондове и програми, като настояват да се осигури финансиране за европейските приоритетни области като наука, изследвания, иновации, заетост, насърчаване на бизнеса, младеж и борба с климатичните промени. Те се противопоставят на предложенията за отнемане и блокиране на фондове за страните, които не усвояват добре фондове, както и на създаването на междинни региони, които да имат право на финансиране по кохезионната политика, тъй като в резултат ще намалеят средствата за най-бедните региони на ЕС. В доклада се посочва, че докато за европейския бюджет се предлага да бъде свит, националните бюджети в страните членки се увеличават, което ще означава отслабването на тежестта на ЕС за сметка на търсенето на национални решения.

Депутатите критикуват държавните лидери, че от една страна поемат обещания, включително по приетия през юни "Пакт за растеж", а от друга изискват намаляване на общите средства. В момента европейският бюджет е 45 пъти по-малък от сумата на националните бюджети.

Докладът подкрепя призивите за по-ефективно и разумно харчене на средствата, но обръща внимание, че 90 процента от грешките при разходването им се правят от държавите членки. "Последните анализи на МВФ показаха, че затягането на коланите не работи, че самоцелните мерки за икономии не са достатъчни и не водят автоматично до икономически растеж", посочи Калфин. Евродепутатът отбелязва, че европейският подход е по-удачен най-вече при дългосрочните инвестиции, които не са по силите на отделните държави.

Европейският парламент ще настоява за увеличаването на собствените приходи на ЕС, за да направи бюджета на Общността по-независим и да намали националните вноски. В момента те представляват 76 процента от постъпленията в бюджета на ЕС. Като евентуални приходи ЕП посочва въвеждането на данък върху финансовите сделки, реформа на събирането на ДДС и премахване на намаленията на вноските, от които се възползват част от страните членки.

За следващия дългосрочен бюджет Европейската комисия планира разходи от 1,033 трилиона евро, а поисканото свиване на разходите е за 10 процента от тях или около 100 млрд. евро.