Португалия искаше да е отличник сред задлъжнелите държави. Отличник, който сам си пише домашните в определеното време. Страната обаче среща сериозни трудности при изпълнението на поставените задачи, пише в свой анализ Дойче веле.

Председателят на най-голямата опозиционна партия в Португалия Антонио Жозе Сегуро не оставя никакво съмнение. Той заяви, че социалистите няма да подкрепят нови мерки за икономии на правителството. От месеци насам Сегуро настоява за ревизия на постигнатите преди година с "тройката" договорености за реформи и курс на икономии. Повечето португалци подкрепят опозицията. Никой в страната не иска нови увеличения на данъците.

Става все по-трудно

Соня Домингеш работи в най-голямата държавна болница в Лисабон и също подкрепя идеята на Сегуро. "И сега настроението сред колегите е лошо. Хората са възмутени. Сега трябваше да получим надбавките за отпуска. Те обаче са премахнати", разказва тя.

Откакто през май 2011 година Португалия се "подслони" под спасителния чадър, социалното положение в страната се изостря непрекъснато. Икономиката буксува и хиляди предприятия бяха принудени да преустановят дейността си. Почти 150 000 души загубиха работата си през последната година, а тези които все още имат работно място, трябва да се примирят със съкращения на заплатите с 15 на сто. Консервативното правителство също усети, че по-нататъшни мерки за икономии чувствително ще застрашат политическия и социален мир в страната.

Анализаторите предполагат, че правителството ще настоява за предоговаряне на условията с ЕС, ЕЦБ и МВФ. Икономистът Жоао Сезар даш Невеш от католическия университет в Лисабон твърди, че Европа принципно не се съмнява в реформаторската воля на Португалия, дори страната да поиска отлагане на програмата за реформи. "Португалия загуби доверието на Европа благодарение на безотговорното си поведение. Сега ние мъчително трябва да го възстановим. Разбираемо е, че финансовите пазари и другите европейски държави настояват за стриктното спазване на договореностите. Но екстремното пестене може да има и отрицателини последици. Португалците ще изгубят вярата си в успеха и страната ще се плъзне надолу по спиралата, както се случи в Гърция", казва експертът.

А те искаха да са отличници

Премиерът Куельо и финансовият министър ще срещнат обаче доста трудности да придумат "тройката" да им даде повече време за реформите. Все пак евентуална ревизия на договореностите противоречи на досегашната стратегия, с която правителството искаше да си възвърне доверието на финансовите пазари.

Португалия искаше да се представи за "отличник" сред задлъжнелите държави. Отличник, който сам си пише домашните в определеното време. В края на август представители на "тройката" отново ще правят оценка на напредъка на реформаторския процес в Португалия. Така че темата за смисъла и целите на договорените мерки за икономии и реформи няма да дават мира на политиците и през лятната ваканция.