Барклис беше първата от над 20 банки, която беше глобена с 290 милиона британски лири (451,6 милиона долара) заради опити да фалшифицира референтната за лондонския пазар междубанковата лихва Либор (Libor), която се отразява на лихвите по кредитите и ипотеките. Скандалът може да засегне още банки, тъй като разследвания се водят на няколко континента.
 
В съобщението си Службата за борба с измамите не посочи поименно Барклис, но спомена за "случай Либор". Разследването може да обхване дейността на отделни лица или на банката. Британският парламент гласува вчера за започване на собствена проверка на банковия сектор. Барклис е една от многото банки, предоставящи всекидневни отчети за лихвите, които плащат, за да се кредитират от други банки.

Тези данни се използват при изчисляването на Либор. Банката призна, че ръководството й е решило през 2007 и 2008 година понякога да обявява лихви, по-ниски от действителните й разходи. Това е било решено поради опасения, че постоянно обявяване на по-високи лихви може да се възприеме за знак, че компанията среща трудности да се кредитира заради финансови проблеми. Още през 2005 година отделни трейдъри от Барклис убеждавали колегите си да дават неверни отчети, отбелязва АП.