Според първоначална информация страната по-скоро ще обмисли възможността да напусне еврозоната, отколкото да плаща дълговете на други държави в зоната на единната валута, предаде АФП, цитирана от БТА. Информацията бе опровергана по-късно.

„Финландия иска да е член на еврозоната и ние смятаме, че еврото е полезно за страната. Но Финландия няма да се придържа към еврото на всяка цена и ние сме подготвени за всички сценарии”, каза министърът.

Урпилайнен подчерта, че Финландия е сред малкото страни в ЕС с максимален кредитен рейтинг „ААА” и няма да се съгласи на интеграционен модел, при който страните да са колективно отговорни за дълговете и рисковете на отделните държави-членки.

Говорител на министърката отхвърли този анализ на всекидневника, заявявайки, че "всяко твърдение, според което Финландия щяла да напусне еврозоната, е чисто и просто неверно". В интервюто си Юта Урпилайнен освен това подчертава, че "Финландия се е ангажирала да бъде член на еврозоната" и че "еврото е от полза за Финландия".

В броя на в. "Хелсингин саномат" от четвъртък Урпилайнен все пак призна, че Финландия "отстоява твърда позиция" спрямо плановете за финансова помощ. "Конструктивни сме и искаме да решим кризата, но не при каквито и да е условия", изтъкна тя. Хелзинки изрази неохота при обсъждането на споразумението на срещата на върха на ЕС да бъде разрешено на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) да купува облигации на вторичния пазар като част от мерките в подкрепа на страни като Испания и Италия, подложени на натиск от инвеститорите, припомня АФП.

Миналата седмица Финландия поиска от Кипър и Гърция допълнителни гаранции за отпускането на финансовата помощ. Същата бе и реакцията на страната при обсъждането на финансовата помощ за Гърция.

Финландия и Холандия ще блокират възможността постоянният спасителен фонд на еврозоната - Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) да купува облигации на вторичния пазар, заяви преди  дни финландското правителство, цитирано от Ройтерс.

В края на миналата седмица европейските лидери се договориха за мерки за засилване на валутния съюз и намаляване на цената на кредитирането за Италия и Испания, но засега са представили малко подробности за начина, по които ще бъдат използвани временния Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС) и ЕСМ.

Възможността ЕСМ да купува облигации на вторичния пазар ще изисква единодушие, което изглежда малко вероятно, тъй като Финландия и Холандия са против подобно решение, посочи финландското правителство в доклад пред парламентарна комисия.