Достъпът до основни банкови услуги трябва да бъде право за десетте процента граждани на ЕС, които в момента не се ползват от подобни услуги, включително бездомните хора, гражданите с много ниски доходи, студентите, хората, които нямат кредитна история и експатрираните служители, заяви Европейският парламент, цитиран от БТА.

Депутатите призоваха комисията да внесе законодателство, насочено към справяне с тази форма на финансова изолация до януари 2013 година, съобщи българската пресслужба на ЕП. По време на дебата вчера докладчикът Юрген Клуте заяви, че банките имат отговорности към обществото. Тяхната роля не трябва да се изчерпва с генерирането на печалби. Настоящата резолюция се ползва със силен подкрепа от страна на повечето групи и сега разчитаме комисията да предложи законодателство, допълни той.

Мекият подход не работи

Законодателство на ниво ЕС е необходимо, защото препоръките на комисията са дали резултат само в няколко държави, а банките, от своя страна, предпочитат да работят единствено с икономически изгодни клиенти. Най-евтиният вариант, без подвеждащи клаузи Основната разплащателна сметка винаги трябва да бъде по-евтина от всяка друга алтернатива, предлагана от дадена финансова институция, се казва в резолюцията. Банките и другите институции, предлагащи разплащателни сметки, не трябва да могат да отказват създаването на подобна сметка на основания като ниски доходи, занятие, кредитна история или нивото на задлъжнялост, например. Тя не трябва да бъде обвързана и със закупуването на други продукти или услуги, добавя текста.

Сметка, която да позволява всички основни операции

Основната сметка трябва да позволява на притежателя си извършването на всички основни финансови операции, като например получаване на приходи или обезщетения, плащане на сметки или данъци, закупуване на стоки и услуги, теглене на пари в брой, както и разпечатване на банкови извлечения.