Бюджетният дефицит на Италия през първото тримесечие на 2012 година е бил 8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо 7 процента за същия период година по-рано, като въздействие е оказал растежът на лихвите по италианските облигации и продължаваща рецесия от края на 2011 година, съобщи днес Националният статистически институт (Истат - Istat), цитиран от Франс прес и БТА.
Само преди дни МВФ похвали Италия за реформите и бе сигурен, че страната ще укроти дефицита.

Този тримесечен резултат е най-лошият от първото тримесечие на 2009 година, когато дефицитът достигна 9,5 процента от БВП, уточнява Истат в комюнике. Статистическият институт обаче пояснява, че тези данни са сурови и съответно варират силно според тримесечията. Според Истат това отрицателно представяне е свързано по-конкретно с "нарастването на разходите по изплащане на лихвите (по италианския дълг - бел.АФП), които се повишиха през 2011 година, и с намаляването на приходите (от данъци)", дължащо се на икономическата рецесия. За 2011 година италианският дефицит бе 3,9 процента от БВП, а за края на 2012 година правителството си е поставило за цел да го сведе до 1,3 процента въпреки очакваното годишно свиване на БВП с 1,2 на сто.

В същото време Италианският премиер Марио Монти ще се срещне днес с германския канцлер Ангела Меркел в Рим. Според представители на Рим и Берлин на междуправителствената среща ще бъдат обсъдени най-вече двустранни въпроси, но се очаква да бъде разгледано и положението около европейската дългова криза, посочва ДПА. В Рим Меркел ще бъде придружена от петима членове на германското правителство, сред които са министърът на външните работи Гидо Вестервеле и министърът на финансите Волфганг Шойбле.

Преди срещата Монти подчерта общите страни в политиката на икономии и на растеж на двете държави. Италия винаги е настоявала за стимулиране на растежа, но не и "за сметка на бюджетната дисциплина", посочва италианският премиер пред германския в. "Франкфуртер алгемайне". Монти отбеляза, че на срещата на върха в Брюксел той също е допринесъл за "растежа и финансовата стабилност".

В интервюто италианският премиер се опитва да заличи впечатлението, че между него и германския канцлер е имало дълбоки различия. Вместо "Марио срещу Ангела - 2:0" след срещата на върха пресата е трябвало по-скоро да напише: "Ангела плюс Марио е равно на напредък за европейската икономическа политика", посочва Монти. "Италия не иска спасяване, нито еврооблигации", подчертава италианският премиер.