Община Бургас е с най-добра финансова дисциплина в сравнение с останалите общини. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на петнадесетата Национална среща на финансистите, която се провежда във вилно селище "Елените". С добри показатели са също общините Русе, Малко Търново, допълни Дянков, цитиран от БТА.

Той съобщи, че общините с добра финансова дисциплина ще получават допълнително финансиране за капиталови разходи през 2013 година. Съответната община ще има възможност целево да кандидатства за средства, които да разходва за пътна инфраструктура, обясни Дянков.

Той заяви, че най-вероятно ще бъде увеличен с 5 процента лимитът за общинския дълг. Сега той не може да превишава 15 процента. Таванът през 2013 година ще бъде променен на 20 процента, а не на 25, както искат ръководствата на общините, каза още министърът.
Склонен съм да вдигнем тавана, но ще го направя сходен с тавана на общия дълг на държавата спрямо брутния вътрешен продукт. Трябва да има съпоставимост с това какво иска държавата да направи, и това какво искат общините да направят, подчерта Дянков. Той добави, че 20 общини в цялата страна са нарушили Закона за държавния бюджет и са си позволили дългови плащания над 15-те процента, предвидени в Закона. Пет са общините, които са позволили дълг над 20 процента, а класацията с над 200% дълг спрямо приходите води община Пазарджик.

На националната среща във вилно селище "Елените " присъстват близо 400 общински финансисти и екперти, които днес и утре ще обсъждат основните промени в местните финанси, които трябва да бъдат реализирани до края на общинския мандат през 2015 г., както и състоянието на общинските бюджети в ситуация на криза.