Това посъветва финансистът Филип Лот - главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк, цитиран от БНР. Той бе помолен да коментира икономическата ситуация в Европа след изборите във Франция и Гърция.

Няма опасност гръцките проблеми да се пренесат в България. Българската икономика е много по-стабилна и солидна от тази на Гърция. България е за пример - много нисък дълг, много нисък бюджетен дефицит", посочи финансистът. Той бе категоричен, че не може да се прави връзка между двете съседки, тъй като в икономически план няма сравнение. Освен това, България много малко изнася за Гърция.

За победата на Оланд на изборите във Франция Лот коментира, че е напълно нормално и човешко е да се обещават много неща, когато човек иска да спечели толкова висок пост. Според него обаче не всички неща са осъществими. Има доста голяма необходимост от спазване на правилата, каза шефът на Societe Generale.

Според Филип Лот за още дълго време лихвите ще останат на сравнително ниско ниво. Той подчерта, че проблемът на еврозоната е забавеният растеж. „Имаме нужда от това лихвените проценти да останат ниски, иначе растежът няма как да дръпне нагоре. Лихвите ще останат ниски в следващите 18 месеца, до 2 години", прогнозира финансистът.

По думите му новото правителство на Гърция ще трябва да се съобрази с новата реалност. „Не се безпокоя от финансовата стабилност на еврозоната в следващите месеци. Мисля е, че е нормално финансовите пазари от време на време да са тревожни, но не е реалистично за бъдещото гръцко правителство да напусне еврозоната. Ако това все пак стане, това не би било драматично за останалите страни", изтъкна Лот.