Японският финансов министър Джун Адзуми призова днес избрания президент на Франция Франсоа Оланд да спазва ангажиментите, поети от страната му за овладяване на бюджетния дефицит, предаде АФП. "Искаме той да прави това, за което бе взето решение досега, и възнамерявам да му го кажа при случай", посочи Адзуми на пресконференция.

Промяната на финансовия пакт бе в основата на предизборната кампания на Оланд. Малко преди изборите той предложи "Пакт за икономически растеж", който бе подкрепен и от ЕЦБ. Вчера Германия също предупреди, че е твърдо против промяна на пакта.

Япония, която е голям търговски партньор на ЕС и притежател на облигации на фонда в подкрепа на еврото, се опасява, че Франсоа Оланд може да започне да харчи повече, за да съживи растежа.

Вчера Адзуми вече изрази безпокойство от евентуални нови смущения на пазарите след избора на кандидата социалист във Франция за президентския пост и разгрома в Гърция на проевропейски партии, прилагащи програмите за строги икономически ограничения, наложени от международните кредитори. "Има опасност тези промени да се превърнат в дестабилизиращ фактор за пазарите", подчерта японският министър.