Италия трябва да отговори на победата на Франсоа Оланд, като разхлаби мерките за икономии, вдигне целевото равнище на дефицита и отложи одобрението на новите европейски правила за държавните финанси, заяви днес икономическият говорител на основната управляваща Демократическа партия (ДП) Стефано Фасина, цитиран от Ройтерс.
Фасина, говорител по икономическите въпроси на левоцентриската ДП - една от двете партии, от които зависи мнозинството на премиера технократ Марио Монти, отбеляза пред в. "Стампа", че победата на Оланд открива възможност за Италия да сложи край на "погрешните избори в икономическата политика". Сега Монти трябва да "отложи парламентарното одобрение на европейския фискален пакт (за по-строги бюджетни правила) и в същото време да забави процеса към намаляване на дефицита", посочва Фасина, призовавайки за рязко увеличение на държавните инвестиции.
Оланд се е ангажирал да пренасочи политическите действия от обикновените мерки за икономии към растеж. Над половината от гласовете в Гърция на вчерашните избори също отидоха за партии, които са против икономиите, отбелязва Ройтерс.
По думите на Фасина победата на Оланд бележи "поражение за слепите мерки за икономии, защитавани от Европейската централна банка, които теглят всеки надолу, и затова ние трябва да вървим в противоположната посока, която може да ни спаси от крах".