Испания може би ще използва държавни средства, за да спаси банките си, но само "в краен случай", заяви днес премиерът Мариано Рахой, цитиран от ДПА и БТА. Очаква се по-късно днес правителството да одобри постановление, което да гарантира, че банките са "идеално капитализирани" в краткосрочен план , посочи Рахой.

Испания планира да вложи държавни средства в най-голямата група от спестовни банки „Банкиа” още тази седмица, за да отдели рисковите активи свързани с недвижимо имущество. „Приключваме план за прочистването на банката”, каза пък представител на икономическото министерство. Схемата ще използва държавни средства и промени в управлението на „Банкиа”, пояснява източникът и допълва, че всичко това ще бъде обявено вероятно в края на седмицата. Държавата вероятно ще използва разменни облигации, които при определи обстоятелства се обръщат в ценни книжа без лихва – например ако основният капитал на банката падне под заложения коефициент. Водещият ежедневник “Ел Паис” съобщава, че „Банкиа” е най-изложена на последствията от срива на пазара на имоти в Испания, и ще се нуждае от 5-10 млрд. евро, за да възстанови финансовия си баланс.

Испанските банки понесоха големи загуби след срива на пазара на недвижими имоти в периода на финансовата криза, настъпил след десетилетен бум, припомня ДПА. Банковият сектор остана с проблемни активи в недвижимите имоти за над 180 млрд. евро (230 млрд. долара).

Правителството обяви планове за разделяне на "токсичните активи" в компании в ликвидация, които да бъдат оценени и разпродадени. Опасенията за състоянието на испанските банки са един от основните фактори, които разгарят страховете, че може да се наложи Испания да бъде спасявана със средства на Европейския съюз и Международният валутен фонд (МВФ).