Инвеститорите се опасяват, че политиката на финансови ограничения в Европа ще бъде поставена под въпрос, предаде Франс прес, цитиран от БТА. В Гърция коалицията, подкрепяща правителството на Пападимос, не успя да събере парламентарно мнозинство. Във Франция социалистът Франсоа Оланд, чийто идеи са за промяна на финансовия пакт, спечели убедително срещу Никола Саркози.

Към 11:35  ч. българско време еврото се разменя за 1,3020 долара, след като отбеляза спад до 1.2955. Това е най-ниско ниво от януари 2012 г. В петък вечерта в 21 ч. по Гринуич в Ню Йорк курсът бе 1,3082 долара за евро, посочва АФП.
Лихвите по 10-годишните френски облигации обаче останаха стабилни тази сутрин при откриването на търговията след победата на социалиста Франсоа Оланд на президентските избори във Франция, предаде Франс прес.

Основният индекс на фондовата борса в Атина се срина с над 7 на сто в сутрешната търговия днес, след като на вчерашните избори основните гръцки партии не успяха да спечелят достатъчно гласове, за да съставят коалиционно правителство, предаде Ройтерс. Атинската борса отчете спад от 7,7 на сто до 636,67 пункта, а индексът на гръцките банки се срина с над 19 на сто въпреки малкия обем на ранната търговия.

Фондовите пазари в Азия също реагираха негативно на изборните резултати в Европа. Индексът Никей в Токио падна с 2.78% на фона на тревогите на инвеститорите за поражението на управляващите партии на изборите във Франция и Гърция. В Европа индексите също стартираха със сериозно понижение. Френският САС и германският DAX загубиха по 1.5%, а FTSE близо 2%.

В същото време МВФ заплаши да "замрази" траншовете за Гърция, ако не бъде постигнато споразумение между политическите партии в страната за налагане на нови мерки за икономии. Това заяви представител на фонда, цитиран от гръцкия сайт Ин нюз. Според публикация на агенция Дау Джоунс нюзуайърс, макар че кредиторите на Гърция са склонни да изчакат до съставянето на коалиционно правителство в страната, фондът няма намерение за промяна на плановете извън договореностите с предишното гръцко правителство. Представителят на МВФ казал още, че тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, няма да посетят Гърция до формирането на ново правителство, което ще е готово да преговаря. Пред същата агенция представител на ЕС казал, че меморандумът е единственият шанс за Гърция и че каквито и преговори да се водят те ще са в изключително ограничена рамка.