Двудневната визита на изпълнителните директори, която приключи днес, идва близо година след като Бордът на Изпълнителните директори на Световната банка одобри новата Стратегия за партньорство с България и само няколко месеца след подписването с българското правителство на Меморандума за сътрудничество за ускоряване на усвояване на средствата от ЕС чрез предоставяне на аналитични и консултантски услуги.

Този документ бележи важна промяна в 20-годишното партньорство между България и Световната банка, която се изразява най-вече във фокус към трансфер на знания, анализ и увеличаване на капацитета, с цел засилване на усвояването от България на фондовете от ЕС и подпомагане на Националната програма за реформи.

Новото партньорство е основано на европейските приоритети на България и беше разработено в тясно сътрудничество с Европейската Комисия, Европейката Инвестиционна Банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). В първата фаза Световната банка ще предостави аналитични услуги в областта на пътищата, водите, иновациите и социалното включване на базата на възстановяване на разходите от европейските фондове. Членовете на Борда на директорите, които държат почти половината от правото на глас в институцията, се срещнаха с българския президент Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов, заместник-министър председателя и министър на финансите Симеон Дянков и управителя на Българската народна банка Иван Искров. По време на срещите на високо ниво беше обсъждан въпросът как България може да постигне интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж в подкрепа на изравняване на жизнените стандарти с тези в ЕС. Министърът по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев представи пред изпълнителните директори новия модел на партньорство, който се основава на аналитични услуги в подкрепа на изработването и прилагането на стратегии и проекти в рамките на Оперативните програми, финансирани от Структурните фондове на ЕС. Делегацията се срещна и с парламентарните комисии по бюджет и финанси и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Народните представители също изразиха подкрепа за новата роля на Световната банка, която ще даде възможност на България да се възползва от европейското си членство. В рамките на визитата бяха проведени и срещи с представители на гражданското общество, неправителствения и частния сектор и мозъчни тръстове.

"Като млад член на Европейския съюз, България има огромен потенциал да постигне интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж и да послужи за пример на други страни, които също се стремят към членство в ЕС", каза говорителят на делегацията Хасан Ахмед Таха, изпълнителен директор от Судан. "Ние сме изключително удовлетворени да видим как Групата на Световната банка в сътрудничество с Европейските институции е разработила модел на партньорство, който се основава на знанието и опита от цял свят. Посредством това партньорство ние също ще можем да се поучим от опита на България в полза на други страни-членки на Световната банка извън Европа".

По време на двудневната визита изпълнителните директори посетиха и фотоволтаичния парк в Караджалово, община Първомай, който се явява в момента една от най-големите соларни инсталации в Европа. Тази частна инвестиция е подкрепена от Международната финансова корпорация (IFC), институцията, която работи с частния сектор в Групата на Световната банка. 60-мегаватовата соларна електроцентрала е разположена в близост до Пловдив, последната спирка от визитата на изпълнителните директори в България. Кметът на града Иван Тотев поздрави делегацията при обиколката на античния амфитеатър в Пловдив.

Бордът на изпълнителните директори на Световната банка се състои от 25 члена, които представляват 188-те страни членки на Групата на Световната банка. Членовете на борда редовно посещават страните- членки, за да се запознаят на място и да дискутират с правителствата приоритетите за развитие. Приключилата днес визита е първото посещение на изпълнителни директори в България след включването на страната в Групата на Световната банка през 90-те години на миналия век.