Европейската централна банка (ЕЦБ) остави водещата си лихва на историческия минимум от 1 процент и не последва призивите за по-активни действия срещу кризата в еврозоната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Финансовите пазари настояват институцията да увеличи опитите за борба с кризата, като изкупи испански облигации, за да намали лихвите по тях и направи по-евтино кредитирането за страната, която е в рецесия и има ниво на безработица два пъти над средното за ЕС, отбелязва Ройтерс.

На пресконференцията днес шефът на ЕЦБ Марио Драги обяви, че несигурността за икономиката на еврозоната преобладава.

ЕЦБ ще продължи програмата си за изкупуване на държавни облигации, но от правителствата зависи да поставят под контрол финансите си, като прилагат структурни реформи, съобщи европейският централен банкер, цитиран от Ройтерс.

Инфлацията (CPI) в Еврозоната ще остане над 2%г./г. за 2012г., но подчерта, че тя ще остане стабилна в средносрочен план. Драги отново каза, че последните икономически данни подчертават преобладаващата несигурност, като икономическите перспективи в Еврозоната са предмет на низходящи рискове.

Според Драги предприетите стъпки от страна на ЕЦБ са помогнали за стабилизация на финансовота развитие (визирайки най-вече евтините кредити от ЕЦБ) и за подобрение на трансмисията на паричната политика в Еврозоната. ЕЦБ е необходимо да следи внимателно по-нататъшните развития, подчерта той .

Драги очаква постепенно икономическо възстановяване на Еврозоната, което да е подкрепено от външното потребление. Драги посочи, че постъпващите данни потвърждават, че има по-обширна стабилизация на финансовите условия. Търсенето за кредити обаче остава слабо с оглед потисната/слаба икономика.

Растежът и потенциалът за растеж трябва да бъде насърчен от структурни реформи, заяви още Марио Драги. "Отбелязан е напредък в редица страни, но редица правителства трябва да бъдат по-амбициозни", за да намалят дефицитите си и да насърчат растежа, допълни той.

"Отбелязан е напредък в редица страни, но редица правителства трябва да бъдат по-амбициозни", за да намалят дефицитите си и да насърчат растежа, допълни Драги. Няма противоречие между "бюджетния пакт" за оздравяване на
държавните сметки в Европа и "пакта за растеж", основаващ се на структурни реформи, каза още пред журналисти днес президентът на ЕЦБ, цитиран от АФП и БТА.
"Ние трябва да поставим отново растежа в центъра на европейския дневен ред", подчерта отново Драги.

По отношение на спасителните фондове Драги подчерта, че "Европейският фонд за финансова стабилност е бил един неуспешен опит, който не е сработил реално". Така че новият Механизъм за финансова стабилност ще бъде "фонд, за който всички ще знаят, че е налице при нужда", но който няма да замества реформите и мерките за фискална консолидация.

Заседанието на ЕЦБ се проведе в Барселона при изключителни мерки за сигурност, поради очакваните демонстрации срещу политиката на банката.