Испанското правителство се надява да събере около осем милиарда евро през следващата година като повиши косвените данъци, включително ДДС. Мярката трябва да помогне за постигането на целта за намаляване на бюджетния дефицит от 8,5% от БВП до 3% от БВП след две години, пише вестник „Ел Паис”, цитиран от "Фокус".

Министърът на икономиката Луис де Гиндос посочи, че предстои „пълно данъчно реструктуриране”, което ще засегне преди всичко потребителите. Ще бъдат повишени и акцизите на алкохола, тютюневите изделия и горивата. Според министъра увеличаването на данъците ще компенсира спада на социалните вноски заради високата безработица в Испания, която вече е 24,44%.

В същото време Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обсъди днес в Барселона състоянието на испанската икономика, която наскоро отново изпадна в рецесия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Освен президентът на ЕЦБ Марио Драги, членовете на изпълнителния съвет и управителите на централните банки от еврозоната, на днешното заседание се очаква да се появи и испанският премиер Мариано Рахой. Според анализатори ръководството на институцията най-вероятно ще подкрепи мерките на правителството за намаляване на бюджетния дефицит до 5,3 процента от БВП тази година.