Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма, който днес заминава за Москва, за да обяви на руската страна официалното приключване на проекта АЕЦ "Белене".

Вчера премиерът Борисов официално обяви, че Белене няма да се строи, а на площадката там ще бъде строена газова централа. България пък ще доплати вече поръчания реактор и или ще го продаде, или ще построи за него 7-ми блок в Козлодуй.

Според министър Добрев въпреки, че все още няма доклад на HSBC страната ни е ползвала техните констатации по поставените задачи, за да вземе своето решение. Анализът на HSBC показва, че общо всички разходи, с оскъпяването, с ресурса, който ние ще вземем, с инфраструктурата, са някъде около 10 млрд. евро. Пазарното проучване на HSBC показва, че 2020 г. ще има търсене на електроенергия, сочи проучването на консултанта.

В същото време обаче икономическите модели не във всички случаи показваха, че централата ще е печеливша, каза Добрев. Ако цената нa квотите за въглероден диоксид, които трябва да започнем да плащаме следващата година, е ниска, тогава централата няма да е печеливша. Централата ще е на загуба. Същото ще е, ако цената на газа не продължи да расте, а започне да пада, каквато е тенденцията в Щатите и Западна Европа заради добива на шистов газ. За съжаление при нас не е така. Защото ние имаме един доставчик и нашата цена е обвързана с петролните деривати, а не със спотовия пазар, където цената на газа пада. Но при ниска цена на газа тази централа консултантът казва, че също ще бъде губеща. Така че в икономическите модели има варианти, при които печелим, има варианти, при които губим, обясни министърът.
Относно договора за строеж, също е имало проблем, но той би могъл да се реши много бързо. Основната задача обаче за намирането на стратегически инвеститор била невъзможна според HSBC. Точно това накарало правителството да вземе решение за приключване на проекта.

Всъщност никога не сме очаквали от консултанта той да каже тази централа трябва ли или не трябва да се строи. А по-скоро той анализира различни хипотези и казва при кои хипотези централата е печеливша и при кои хипотези не е печеливша.

Според Добрев е възможно на площадката, на която трябваше да бъде изградена новата електроцентрала да бъде построена нова - газова централа, което е една добра идея, но строителството й не трябва да бъде обвързано с държавата. Добиваната електроенергия от тази централа трябва да е заместваща на тази от ВЕИ, когато не могат да работят фотоволтичните и ветрогенераторите. В момента пиковата електроенергия в България струва 157 лв. и газовата централа може да продава точно такава електроенергия, защото е ясно, че тя ще е по-скъпа, добави министър Добрев и уточни, че ако в бъдеще в България се добива шистов газ, тя може да работи с него.

Ако започнем сега строителството на 7 блок в АЕЦ „Козлодуй“ през 2021-2022 г. ще имаме нов ядрен реактор, каза още Добрев. Между 3 и 5 години са необходими за лицензиране на новата площадка в Козлодуй, добави той и уточни, че там инвестициите ще са много по-малки, поради наличието на инфраструктура.