Те се заканват, че ще продължат протеста дори и да ги получат, защото бъдещето на предприятието все още не е ясно. Премиерът Бойко Борисов не се ангажира със срок за плащане на дължимите заплати вчера, когато разговаря с тах, но им препоръча да бъдат търпеливи още няколко дни, докато се преговаря с банките-кредитори за международна компания, която да поеме управлението на комбината.

По-късно през деня металурзите започнаха масово да подават съдебни искове срещу собственика на Оловно-цинковия комбинат Валентин Захариев заради неизплатените заплати. Над 100 души внесоха в Районния съд извлечения от счетоводните ведомости и очакват изпълнителни листове. С тях ще търсят дължимите суми чрез съдия-изпълнител, както и законните лихви от просрочените задължения.

Днес трябваше да има пресконференция на Валентин Захариев на която той да обясни състоянието във фирмите, които притежава, но тя бе отменена. Вчера той обяви, че парите от сделката за "Горубсо Мадан" ще отидат за заплатите на служителите от ОЦК Кърджали. Това щяло да е първото нещо, което ще направи след подписването на документа По думите му превеждането на парите за заплати в ОЦК и в другите му фирми, където изплащането им се бави, било заложено като условие в договора за продажба на "Горубсо". Ще бъдат изплатени и задълженията към Националната агенция за приходите.

Захариев припомни, че е подписал протокол, че всичките 15 милиона ще отидат за покриване на задължения, защото „бил възбуден”. Но все пак този въпрос имал и човешка страна. „И банката ако отстъпи и даде възможност от тези 15 милиона 5 милиона да отидат за заплати на работници и служители и една част за задължения към нас, ще бъде хубаво и те ще си получат още утре парите”, обеща Захариев. Той обаче добави, че не може да предвиди какво ще се случи, ако банката откаже.
Банките, които са кредитирали ОЦК Кърджали са Пари Ба и българската ПИБ. Според премиерът Борисов именно на Пари Ба е възложено да търси френски инвеститор, който да поеме управлението на предприятието.

От КНСБ уточниха, че целта е да се изпревари евентуалното обявяване на комбината в несъстоятелност, защото тогава исковете на металурзите ще отпаднат.