Това обяви финансовият министър Симеон Дянков в интервю за в. "24 часа". Швейцарското правило предвижда автоматично индексиране  наполовина спрямо ръстта на БВП и наполовина с инфлацията.
Досега се предвиждаше, че от 2013 г. пенсиите ще се осъвременяват само с инфлацията, която за тази година се очаква да бъде около 2%.

"Иска ми се този ръст да е по-голям. С премиера и със социалния министър вече говорим как това да стане. Единият начин е активно търсене на голям инвеститор в Българския енергиен холдинг (б.р. --  парите от приватизацията на държавни фирми трябва да влязат в Сребърния фонд) и част от парите да отидат за вдигане на пенсиите", казва още Дянков.
Преди месец финансовият министър заяви, че около 15-20% от БЕХ ще бъдат предложени за продажба през чужда борса.

Освен това ще бъдат приватизирани БФБ - София и Централен депозитар. За тях се търси голям инвеститор, и то такъв, в който няма държавно участие. Смятам, че до есента ще имаме нов мажоритарен собственик на борсата и депозитара, казва в интервюто си министърът.

Относно плащанията по външния дълг Дянков заяви, че не е бил възторжен от идеята да се плащат с еврооблигации. Категорично няма да оставам в историята ни като повтарящ "сделката Велчев". Ситуацията на пазарите вече е добра и затова се готвим за излизане на тях, каза министърът и добави, че ще се опита облигациите да са на по-ниски цени. Знаете, че тези, по които идват плащания през 2013 г., са при 7,5% лихва и при 8,25% за 2015 г. Може би ще успеем с поне 2-2,5 % да са по-ниски, обеща Дянков.

Министър Дянков обяви, че се готви закон за ръководните длъжностти в държавата, където трябва да се сложи ред и в заплатите им, защото има диспропорции. Заплатата на финансовия министър е в пъти по-малка от шефовете на комисии и 5-6 пъти по-малка от тази на шефа на БНБ. Няма как да е така, категоричен е министърът. Най високата заплата трябва да е на Цецка Цачева - председател на НС, после на президент, после на премиер и т. н. по йерархията, обяви Дянков.

Относно бонусите на митничари и данъчни Дянков се е отказал от идеята те да са по различна система от държавните чиновници. Ще увеличим заплатите на всички, обеща министърът.

Той също така даде да се разбере, че е преразгледал позицията си от миналия ноември и вече иска втори мандат като министър: "Аз ще се боря да спечелим следващ мандат. Убеден съм, че ще го спечелим. Ако ми се предложи пост в следващото правителство, ще го приема. Има много работа за вършене и търсим хора да я свършат."