Позицията на "Газпром" е, че са готови да преразгледат цената на природния газ за България, защото и те са наясно, че цената за българските потребители е висока, но това трябва да стане като комплексна изгода и за двете страни. Това заяви на пресконференция в КНСБ изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов след среща с представители на синдикатите, работодателите и членове на ДКЕВР, на която е било обсъдено поскъпването на синьото гориво с 13% от 1 април 2012 г., съобщи БТА.

Гогов отказа да коментира каква би била изгодата за "Газпром", ако бъдат свалени цените. Какво ще им бъде отстъпено - това не зависи от "Булгаргаз", заяви Гогов. В неделя премиерът Борисов обяви, че проектът "Южен поток" ще бъде реализиран, за да "имаме очи" да преговаряме с руснаците за цената, след като газопроводът Бургас-Александропулис е приключен проект, а АЕЦ "Белене" е под въпрос.

Природният газ е много скъп за българските предприятия, това рефлектира върху пазара на труда и увеличава безработицата. Това пък  заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов. Ако се погледнат договорите, сключени с "Газпром" обаче, увеличението на цената е даже малко, каза заместник-министърът.

Според Николов може да се направят три неща, за да се спре поскъпването на газа - от страна на МИЕТ да се изрази политическа подкрепа при преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром" и на място в Русия да се водят преговори за намаляване на цената на газа за България, да се ускорят проучванията на нови находища на газ на наша територия и да се диверсифицират доставките.
Вчера стана ясно, че в близките дни министър Делян Добрев ще пътува за Москва, като разговорите ще засегнат и цената на природния газ.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" заяви, че при преговорите за подписване на нови договори с "Газпром" българската страна настоява клаузите "купувай или плащай" да са сведени до минимум, а договорът да не е за много дълъг срок, а дотогава, докато имаме възможности за внос на газ и от други доставчици. Ние сме в регион, който предстои да се развива енергийно и искаме да имаме разнообразен портфейл от енергийни доставки, руският газ може да бъде част от този портфейл, но при добри условия, заяви Гогов. И в момента имаме готовност да започнем доставки на газ, различен от руския - от Каспийския регион или Близкия Изток, стига да има такава договореност, заяви още Гогов.

От своя страна Николов припомни, че още през тази година ще има първа копка на газовата връзка с Румъния, предстои изграждане на интерконектори и със Сърбия, Гърция и Турция. В краткосрочен план обаче трябва да се приеме увеличението с 13 на сто от 1 април, защото и това "Булгаргаз" да фалира, няма да доведе до понижение на цените, смята той.

"Булгаргаз" има заявени намерения пред няколко фирми-концесионери за проучвания и добив на местен газ за изкупуване на количества от тях, каза Гогов. Според него колкото е по-голямо количеството местен добив в микса, толкова ще е по-ниска крайната цена на природния газ. Трябва страната ни да разполага и с второ газово хранилище, за да има повече гъвкавост през различните сезони за доставка на газ, смята още Гогов.

Представители на индустрията заявиха, че за да има в страната работеща икономика и да се откриват нови работни места, трябва да се договори по-ниска цена на природния газ. Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори коментира, че в момента българските предприятия купуват един от най-скъпия газ в Европа, а това влияе и върху бита, не само върху индустрията.