Тримата евродепутати от групата на социалистите и демократите, които посетиха Гърция, предлагат алтернативни мерки за растеж и заетост в страната, сред които и въвеждането на допълнителна данъчна тежест за гърците с имущество в чужбина. Това съобщи пред български медии в Брюксел евродепутатът Ивайло Калфин, който бе част от експертната група, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос той поясни, че конкретното предложение, свързано с данъците, цели заможните гърци с авоари в чужбина да плащат най-високия размер на данъка, ако той е различен в родината им и в страната от ЕС, където са инвестирали във влогове или имоти. За целта ще бъде необходимо да се подпишат двустранни споразумения между Гърция и страните в ЕС, за да може част от данъчните приходи да постъпват в гръцкия бюджет.

Калфин коментира, че Тройката (Европейска комисия, Международен валутен фонд и Европейска централна банка), която налага решенията на Атина за справяне с кризата, трябва да бъде отговорна, тъй като в момента никой не й дава мандат и тя не се отчита пред никого. Никой не носи отговорност за съветите, които се дават на Гърция, допълни евродепутатът. Едно от предложенията на тримата евродепутати е европейските експерти да докладват пред ЕП, за да има отчетност и дебат.

Мерките, предлагани досега, са сбъркани, те доведоха Гърция до дълбока рецесия, коментира Калфин. Той отбеляза, че в Гърция безработицата е над 20 на сто, а при младежите - 48 процента. По неговите думи един милион души нямат работа, като до края на годината се очаква броят им да достигне 1,2 млн, а до края на 2013 година - 1,4 милиона. Намаляването на разходите и на заплатите, както и съкращаването на служители не доведоха до очакваното намаление на цените, добави той.

Според него докато гръцката икономика не стъпи отново на крака, въвеждането на нови финансови ограничения трябва да бъде преустановено. Калфин уточни, че дори работещи гръцки фирми нямат достъп до кредити, а основната част от паричните депозити, около 70 милиарда евро, са били изтеглени за две години от гръцките банки. Той отбеляза, че националните банки са участвали в отписването на част от дълга на частните кредитори и сега се нуждаят спешно от рекапитализация. Част от европейските пари трябва да могат да стигат и до предприятията, особено малките и средните, заяви евродепутатът. Той добави, че от 850 000 фирми в страната, несъстоятелност вече са обявили 200 000, а се очаква още 60 000 да фалират до края на годината.

По думите на Калфин гръцките младежи масово напускат страната или отиват на село, за да преживяват. Той уточни, че в Гърция цените на храните при посредниците се увеличават значително. Той даде пример с производителите на картофи, които са се организирали и са започнали да разнасят продукцията си направо в градовете и селата, за да покажат, че цените, на които продават, са няколко пъти по-ниски, отколкото в магазините на петте големи вериги за хранителни стоки.

Заедно със своите колеги от експертната група Калфин предлага промяна на цялата пазарна среда в Гърция със законодателни, антимонополни и антитръстови мерки, както и с предоставянето на пряк достъп на производителите до пазара.