Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол започва продажбата на 51 612 броя акции, представляващи 33 на сто от капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД, Пловдив и пакет от 62 106 броя акции, представляващи 33 на сто от капитала на "ЕВН България Електроснабдяване" АД, Пловдив, чрез публично предлагане на "Българската фондова борса - София" АД, съобщиха от агенцията.
Акциите ще се предлагат на сегмент "Приватизационен пазар", на "БФБ - София" АД. Началната дата на продажба на акциите е 21 декември 2011 г. Процедурата е такава, че няма гаранции, че един и същ купувач ще може да се сдобие с целия пакет от 33% и в двете дружества, тъй като е възможно в някой отделен лот друг кандидат да предложи по-висока цена. За инвестиционен посредник по продажбата на държавните дялове беше избран "Булброкърс". Акциите на двете дружества бяха регистрирани в ЦД в средата на август.
Друго дружество - Е.ОН България бе продадено от германската "фирма майка" на чешката "Енерго-Про". Държавните дялове от това дружество също ще бъдат приватизирани през БФБ-София. Акциите на двете вече чешки фирми ЧЕЗ България" и Е.ОН България бяха регистрирани в ЦД преди месец. Посредник по сделката ще бъде Централна кооперативна банка (ЦКБ).