Според вицепрезидента на Борда на директорите на Американската търговска камара в България Стефан Иванов това означава, че сега повече от всякога е важно правителството да бъде проактивно в насърчаването и улесняването на първите стъпки на инвеститорите и последващите им операции в страната. Периодичните проучвания, които Германо-българската индустриаленo-търговска камара /ГБИТК/ традиционно провежда сред своите членове сочат за атрактивността на България като място за инвестиции, каза за БТА главният управител на камарата Митко Василев.
Вицепрезидентът на Борда на директорите на Американската търговска камара в България Стефан Иванов съобщи, че в камарата продължават да се получават запитвания от потенциални инвеститори, които преценяват България като място за инвестиции.
Голямата част от гръцките компании в България са инвестирали и продължават да инвестират във връзка с техните дългосрочни стратегически планове т.е. те са тук, за да останат, каза за БТА Йоанис Поликандриотис, председател на УС на Гръцкия бизнес съвет в България и главен изпълнителен директор на "Еко България". В Гръцкия бизнес съвет в България членуват 150 компании. Общо инвестициите на гръцките компании в страната надхвърлят 2 милиарда евро, каза Йоанис Поликандриотис. Той припомни, че най-големите гръцки компании, повечето от които са членове на съвета, като например всички гръцки банки, работят в България. Тук са и фирми от сектора за храни и напитки като "Vivartia Group", "Дружба" АД - от производството на стъкло и амбалаж, от телекомуникациите - GLOBUL; "Hellenic Petroleum/EKO Bulgaria" - от енергийния сектор; "Intracom" от IT-сектора;"Zlatna Panega cement" и "Bentonit" от минния сектор; "Стомана Перник" - от металургията, и на последно място, но не по важност в страната работят голям брой компании от услугите, предлагащи консултиране, реклама и PR. Те продължават инвестиционните си програми, които имат дългосрочни цели, каза Йоанис Поликандриотис.
Ръководителят на германо-българската камара каза, че организацията няма данни за напуснали инвеститори, но има вече замразени или отложени бизнес проекти на германски компании. Спекулира се с известни германски марки, които засега са замразили инвестиционните си планове за България, каза Василев. Той обаче припомни, че други германски компании са обявили миналата година навлизане на българския пазар - "Лидл", "Пени", "Плюс", веригата за обувки "Дайхман", която е открила вече първите си магазини. Те вече са наши членове и разработват в момента българския пазар, отбеляза Василев. Към момента в ГБИТК членуват около 430 водещи германски и български компании. За 2008 г. стокообменът ни с Германия заема 10.8% от общия стокообмен на България, а инвестициите на германския бизнес за миналата година надхвърлиха 300 млн. евро, каза Василев. Американската търговска камара има повече от 300 компании-членове, които колективно произвеждат повече от една трета от БВП на страната и създават повече от 100 000 работни места, отбеляза Стефан Иванов. Той съобщи, че има само няколко случая на отдръпване на инвеститори от страната - "Алкоа"- вторият най-голям производител на алуминий в света и "Дженмарк Аутомейшън" - водещ доставчик на автоматизирано оборудване за производство на полупроводници.
Трябва да кажа обаче, че въпреки икономическия спад, нашите членове се увеличават, коментира Иванов. Той посочи, че американските компании продължават да инвестират в широк спектър от индустрии в България, включително енергетика, телекомуникации, IT, храни и напитки, медии, банково дело, недвижими имоти. Въпреки че икономическата криза повлия до определена степен на всички сектори, някои от тях продължават да се разрастват, докато повечето от останалите продължават да са печеливши, макар и с по-малки обороти, отбеляза Иванов. Ръководителят на германо-българската камара каза, че очаква нова динамика в двустранните икономически отношения с оглед на някои до този момент не достатъчно използвани потенциали. Като пример той посочи енергетиката и по-специално възобновяемите енергийни източници. Василев отбеляза, че германската компания "Enertrag" е обявила, че планира да инвестира над 1 млрд. евро в три вятърни електроцентрали до Добрич. Друга компания - "N-Vision Energy", която е от 2007 г. в България, смята да инвестира около 300 млн. евро в проект за два ветропарка в Кюстендил и Карнобат. През 2011 г. в Кюстендил се очаква да заработят 47 вятърни съоръжения, каза Василев. По думите му туризмът, машиностроенето, текстилната промишленост продължават да са сред секторите, които винаги са били от инвестиционен интерес за Германия и надали скоро ще загубят значението си. Василев информира, че от началото на 2009 г. германските инвестиции у нас са намалели със 100 млн. евро, а двустранната търговия само за януари и февруари бележи спад от 21,6 на сто. Василев не се ангажира с прогнози за обема на германските инвестиции у нас за тази година, но изрази очакване за занижени резултати по отношение на двустранния стокообмен и инвестициите.
Стефан Иванов също не се ангажира с прогнози за обема на американските инвестиции в България до края на годината. Много е трудно да се прогнозира обемът от инвестиции на американски компании, защото той се определя от много независими един от друг хора, които вземат решения, каза Иванов. Той допълни, че големите инвестиционни проекти траят няколко години и календарните граници на инвестициите не са ясно обособени.