Финансовите министри на Европа вече търсят алтернативи на данъка върху финансовите транзакции, известен като данъка „Тобин“. Това стана ясно след двудневната им среща в Копенхаген в края на миналата седмица, предаде EUObserver.
Духовете разбуди германското предложение, лансирано в петък от Волфганг Шойбле, страните от ЕС да въведат гербов налог по примера на Великобритания. Това ще наложи данък, дължим при всички транзакции, включващи акции на корпорации на фондовата борса, като облагането ще става според мястото, където корпорацията е регистрирана. Идеята е преди да се пристъпи към въвеждането на строгия данък да има междинна стъпка, се посочва в предложението на Берлин.
Идеята срещна предпазливата подкрепа на Франция. А финансовият министър на Швеция Андрес Борг, чиято страна заедно с Великобритания бяха най-скептични по отношение на налога, също обяви готовност за компромис, предаде АФП. По думите му идеята на Европейската комисия, която обхваща и данък върху търговията не само с акции на компании, но и върху деривативите, трябва да отпадне от преговорите.
През миналата година Европейската комисия предложи данъкът да бъде от 0,1% върху транзакциите с акции и 0,01% за търговията с деривативи. Според изчисления на Брюксел това би донесло милиарди за европейската хазна, но някои от страните членки като Великобритания и Швеция предупредиха, че подобен налог ще принуди финансовите компании да напуснат ЕС, припомня още EU Observer.
Финансовият министър на Дания Маргрете Вестагер, която бе домакин на срещата, посочи, че министрите са се фокусирали в търсенето на алтернативи на налога. Той трябва да направи индустрията за финансови услуги много по-отговорна за бъдещи шокове, особено след като се видя как големи банки трябваше да бъдат спасявани с пари на данъкоплатци в САЩ при кризата от 2008 г.
Предложението на ЕК от миналата година бе подкрепено от девет страни, сред които Франция и Германия. Великобритания на свой ред, която държи 80 на сто от европейския финансов сектор, предупреди за изтичане на инвестиции, ако данъкът бъде приет.
"Според предварителните изчисления, данъкът върху финансовите транзакции може да намали приноса на държавите членки към европейския бюджет с около 50%", посочи само преди седмица председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. А еврокомисарят по бюджета Януш Левандовски заяви, че две-трети от приходите от налога могат да се използват за финансиране на евробюджета, а останалата част да отива в националните бюджети.