Здравейте, Виолета! Вашата кариера в Melexis България стартира на длъжността оператор? Какво можете да ни разкажете от времето тогава?

Започнах работа в Мelexis България на позицията оператор без да имам предишен опит. Компанията ми предложи възможност за развитие и аз я приех. Сред първите ми впечатления бяха сплотеността и отзивчивостта на екипа, както и желанието на колегите да помогнат на новопостъпилите служители. Благодарение на тази подкрепа успях да се адаптирам по-бързо и да се запозная с процесите на работа в компанията.

Преминала сте през всички зони на производството, кой беше най-трудният ви момент до сега? И как успяхте да се "изкачите" до отговорната длъжност старши оператор? Кои ваши качества ви помогнаха за този успех?

През изминалите 14 години един от мотивиращите фактори за мен беше стабилността на компанията и коректното отношение на всички колеги. Това ми даде сигурност за бъдещото ми развитие както в професионален, така и в личен план.

Длъжността старши оператор е естественото продължение на моето развитие. Преминаването през всички зони на производството ми помогна да се запозная с целия процес по създаването на един чип - от производството, до тестването и изпращането му към клиента. Базата ни е разделена на няколко зони според вида машини, на които се тестват чиповете. Във всяка зона работят различни хора от екипа. Като старши оператор неизменна част от ежедневните ми задължения е проследяването на работния процес. Тази дейност ми позволява да съм запозната с всички новости и да обучавам новопостъпилите колеги.

Каква е промяната, която намирате в компанията и във вас самата, когато погледнете назад във времето?

Компанията и аз се развихме много през изминалите години. Промяната, която наблюдавам в личен план е, че станах много по-уверена в себе си и в своите възможности, откакто съм част от екипа на Melexis България. От постъпването ми досега компанията се разрасна многократно. Бяха открити нови позиции като, флекс оператори, асистенти поддръжка и други, които спомогнаха за по-добрата организация и ефективност на работния процес. Дори в момента екипите ни от инженери, оператори и техници се разширяват и с радост приветстваме специалистите, които искат да се развиват в сферата на микроелектрониката. Заинтересованите могат да прочетат повече за позициите на: https://www.melexis.com/sofia

Съчетавате успешно работата със семейството. Каква е тайна за този успех на два фронта, който е трудно постижим за много от работещите дами?

За това няма тайна. Успехът е в това да си отдаден и на двете. Старая се да намирам здравословния баланс между това да се развивам професионално, но и да мога да обърна достатъчно време на семейството си.

С какво се гордеете най-много? Споделете един ваш успех в работата?

Един от най-големите ми успехи през всичките тези години е, че се утвърдих като професионалист, когото екипът уважава. Щастлива съм, че колегите ми имат доверие и се чувстват спокойни да ме потърсят за съвет при нужда.

Колко голям е екипът, с който работите пряко, как са разпределени функциите в него, как комуникирате във време на пандемия?

Екипът на Melexis България се състои от над 600 души, а аз работя пряко с 50 от тях. Разделени сме на зони, всяка зона има различен тип специалисти - оператори, флекс оператори, старши оператори. Задълженията и отговорностите ни са пряко свързани.

С началото на пандемията имаше предизвикателни моменти. Благодарение на отличната организацията на мерките за сигурност в компанията, работните процеси не бяха прекъснати дори за ден. Беше осигурена безопасна среда чрез въвеждане на различни мерки, включително производствените и офис екипите бяха разделени, за да намалим риска от заразяване вътре в компанията. По този начин производствените екипи и колегите в лабораторията продължиха да работят безопасно. Беше осигурена възможност за работа от вкъщи за позициите, при които това е възможно.

Успяхме да намерим начин да се справим чрез два ключови фактора - отдаденост и отговорност към работата, както и разбирателство и сплотеност на екипа. Благодарение на тези качества, съчетани с високи професионални стандарти, постигаме по-добри резултати.

Кои са най-важните неща, според вас в една компания?

Позитивната култура е един от ключовите фактори. Тя прави дадена компания успешна, защото подпомага за привличането, задържането и развитието на професионалистите. Melexis България е точно такъв пример.

Смятате ли, че в България е по-трудно да се постигне успех в кариерата, отколкото в чужбина?

Не, не е по-трудно. Има изключително много възможности за развитие. Нужно е единствено да вярваш в себе си и да си отдаден на това, което правиш. Меlехіѕ Бългapия пpeдлaгa възмoжнocт нa вce oщe cлeдвaщи cтyдeнти или нacĸopo диплoмиpaли ce cпeциaлиcти дa ce пpиcъeдинят ĸъм eднa oт двeтe ни oбyчитeлни пpoгpaми - тpимeceчнaтa лятнa пpaĸтиĸa или шecтмeceчнaтa пpoгpaмa "Frеѕh grаduаtе". Te цeлят дa пoмoгнaт нa млaдитe cпeциaлиcти дa нaвлязaт плaвнo в cфepaтa нa миĸpoeлeĸтpoниĸaтa и дa зaпoчнaт дa пpилaгaт тeopeтичнитe знaния, пpидoбити в yнивepcитeтa, в пpaĸтиĸaтa.

Какво бихте казали на хората, които сега започват работа в Melexis България?

Когато постъпи нов служител, виждам притеснението в очите му от това дали ще се справи с работата. Като старши оператор винаги се старя да обясня, че това притеснение е излишно, защото до новия колега винаги ще има друг - по-опитен, към когото да се обърне за съвет. Старая се по време на обучителния процес да предавам знанията и уменията, които ми помогнаха за по-бързото адаптиране към работната среда.


Материалът е предоставен от Melexis.