Искате да спечелите, търгувайки Ethereum? Лесно е. Просто купете монети, когато цената на Ethereum е ниска и ги продайте, когато е висока. Разликата отива във вашия джоб, това е печалбата.

Тези инструкции изглеждат прости, но печалбата не е толкова лесна, колкото звучи - особено в света на криптовалутите. Пазарната нестабилност изстрелва цената на ETH нагоре и надолу като батут, покачва се и пада драматично, без предварително предупреждение и видима причина. Може да купите Ethereum на стойност 500 евро, но днес стойността да е 200 евро или 50 евро.

снимка: Kriptomat

Затова печалбите се реализират толкова трудно при дневната търговия, където инвеститорите печелят пари, улучвайки правилния момент на пазара - за купуване и продаване според техните прогнози за постоянно променящата се цена на ETH. Цената на ЕТН се покачва и спада според пазарната динамика, спекулации за промени на международните регулатори, постове в Tweeter от милиардери и звезди, както според още много други фактори. Определянето на времето на пазара в условията на всички тези влияния е изключително трудно. Ето защо почти всички дневни търговци губят пари.

снимка: Kriptomat

Специален случай

Създадена през 2015 г., Ethereum отдавна заема позицията на втората по големина криптовалута по отношение на пазарната капитализация. Само Биткойн има по-голяма пазарна капитализация.

През 2021 г. месечният обем на транзакциите с Ethereum за първи път надмина обема на транзакциите с Биткойн, което накара някои наблюдатели да прогнозират, че Ethereum в крайна сметка ще измести Биткойн като най-голямата и най-важната криптовалута.

снимка: Kriptomat

Ethereum се издигна до високия си ранг на пазара на криптовалути благодарение на това, че не е пряк конкурент на Биткойн. BTC е изобретен, за да служи като електронна валута с общо предназначение, заместител или допълнение към емитираните от правителството фиатни валути. Ethereum беше създаден с друга цел.

Ethereum може да се нарече криптовалута само между другото. Основното предназначение на Ethereum е да служи като платформа за изпълнение на приложения, базирани на блокчейн. Той е своеобразна операционна система за децентрализирания свят на равнопоставените потребители.

Ключът към успеха на Ethereum е поддръжката на интелигентни договори - изпълним софтуер, който се съхранява в блокчейна. Това превърна Ethereum в предпочитана платформа за повечето разпределени приложения, базирани на блокчейн - особено на пазара на децентрализирани финанси. Повечето приложения в този сектор са изградени върху блокчейна на Ethereum.

снимка: Kriptomat

Ethereum е и блокчейнът, в който се помещават множество крипто токени, които са свързани с децентрализираните приложения. Това е и предпочитаният блокчейн за новия, но бързо разрастващ се, пазар на незаменими токени или NFT.

Не е чудно, че Ethereum си е осигурил място № 2 на пазара на криптовалути.

Буреносни облаци на хоризонта

Благодарение на доминацията си на пазарите на децентрализираните приложения, децентрализираните финанси и незаменимите токени може да се очаква, че делът на Ethereum в общия криптопазар ще се увеличава. Но в действителност той е намалял през цялата 2022 г.

Част от причината са слабостите, присъщи на блокчейна на Ethereum. В сегашния си вид мрежата на Ethereum може да потвърждава само около 30 транзакции в секунда. Това е по-добре от Биткойн, който потвърждава само 7 транзакции в секунда. Но това е недостатъчно за изискванията на една световна финансова платформа. Мрежата за кредитни/дебитни карти на Visa рутинно обработва 1700 транзакции в секунда и се твърди, че е способна да обработва 24 000 транзакции в секунда.

За да разгърне потенциала си, Ethereum трябва да реши проблема с тесните места при транзакциите.

Екипът за разработка на Ethereum е изготвил пътна карта за "Ethereum 2.0" - нова версия, която трябва да обработва теоретично максимум 100 000 транзакции в секунда.

Първоначално пускането на Ethereum 2.0 беше планирано за 2019 г. Сега разработчиците се надяват да пуснат новия блокчейн до края на 2023 г.

Друг недостатък на мрежата Ethereum са високите разходи за транзакции. За всяка трансакция в блокчейна на Ethereum трябва да се заплаща посредством "газова такса", стойността на която нарасна рязко заедно с броя на транзакциите, които се конкурират за валидиране.

Макар и всеки ден се въвеждат много приложения от децентрализираните финанси и децентрализирани приложения, незаменимите токени, техническите недостатъци на мрежата Ethereum създадоха възможност за конкурентни блокчейн системи от Solana, Cardano, Polkadot, Polygon, Avalanche и други. Резултатът е, че през 2022 г. Ethereum постепенно губи пазарен дял.

Инвестиране в Ethereum

Наблюдатели на индустрията вярват, че Ethereum има светло бъдеще в дългосрочен план. През това време, обменната стойност на Ethereum се покачва и спада драматично в краткосрочен план. Тази нестабилност на пазара прави Ethereum трудна за спот търговия. Но тя се осъществява в рамките на контекста на цялостна дългосрочна възходяща тенденция.

Разбира се, това важи за много криптовалути. Стойността им има тенденция да се повишава и понижава заедно с тази на Биткойн, но дългосрочната тенденция е възходяща.

Уроци от миналото

Ами ако бяхте купили Ethereum преди седмица или месец? Ако бяхте купили ETH на стойност 100 евро, какво щяхте да имате сега?

Не се чудете. Калкулаторът тип "Какво-ако" на Kriptomat извършва изчисленията въз основа на данни, които се обновяват през целия ден. Калкулаторът отчита точно колко би струвала вашата инвестиция от 100 евро днес - като използва действителни исторически данни за цените.

Всъщност, калкулаторът може да покаже резултати от изчисления за всяка от 350-те + криптовалути, които можете да купувате и продавате в Kriptomat.

Калкулаторът показва, че въпреки нестабилността на цената в краткосрочен план, криптото е генерирало зашеметяваща възвръщаемост за дългосрочните инвеститори.

Един от най-добрите начини да се възползвате от дългосрочните възходящи тенденции е да използвате Повтарящите се покупки на Kriptomat, която ви позволява да насрочите регулярни покупки на седмична, двуседмична или месечна база. За цената на сутрешното ви кафе в Старбъкс, можете постепенно да изградите своето крипто портфолио, което ще ви помогне да достигнете дългосрочните си цели, като пенсиониране, покупка на имот или заплащане на скъпо университетско образование.

Заключение

Светът е пълен с обеднели дневни търговци, които с радост ще потвърдят, че няма нищо лесно с прогнозирането на високите и ниските цени на крипто пазара. Също така, факторите, които влияят на стойността на обмена на Ethereum са твърде много и трудни за проследяване.

Волатилността направи живота труден за дневните търговци, със сигурност. Но неговите ефекти се ограничават в сравнение с дългосрочните ценови тенденции на Ethereum. Няма нищо такова като "сигурно нещо" в крипто инвестициите, но много щастливи собственици на Ethereum са открили успеха, мислейки за своите крипто активи, като за дългосрочна инвестиция.

 

* Материалът е предоставен от Kriptomat