През последните месеци пазаруването онлайн се превърна в ежедневие за всички нас, дори и за заклетите привърженици на максимата: "Око да види, ръка да пипне". Нарасналият интерес към дистанционните покупки може да се обясни лесно. От една страна, предизвикателствата, с които се сблъскахме и необходимостта от спазване на социална дистанция, ни принудиха да търсим алтернативни начини за своите покупки. А от друга - пазаруването онлайн е удобно, лесно и спестява време. Само с няколко клика можем да купим дреха от последната колекция на любим дизайнер или просто да пропуснем готвенето и да си поръчаме онлайн доставка на храна.

Пазаруването в интернет сайтове обаче носи и някои рискове, които лесно може да избегнете, ако следвате няколко съвета, докато сърфирате в мрежата:

Пазарувайте от познати търговци и марки

За онлайн покупки ползвайте уебсайтовете на познати търговци или утвърдени марки. Проследете дали търговецът е посочил своята контактна информация - имейл, телефон, адрес. Ако липсва такава, това може да е индикация, че сте попаднали на сайта на някой фалшив търговец, който се интересува единствено от финансовите Ви данни. За да сте спокойни, проверете също какви са условията за доставка и връщане на стоките. Също - пазете копия от всички направени от Вас транзакции.

Уверете се, че уебсайтът е защитен

Най-лесният начин да се уверите, че уебсайтът е защитен, е като разгледате внимателно неговия URL адрес. Той трябва да започва с httpS://, като "s" означава, че сайтът използва криптирана, защитена комуникация клиент-сървър връзка. Ако сайтът не използва защитена връзка (започва с http://), някой може да проследи или промени информацията, която изпращате или получавате чрез него.

Освен това, в адресното поле на браузъра трябва да се визуализира икона със заключен катинар. Катинарът показва, че страницата използва сертификат за криптиране на комуникацията. Той се издава индивидуално за всяка интернет страница. В него винаги можете да видите какъв е истинският адрес на сайта. За да проверите дали сертификатът е издаден на търговеца, в чийто сайт сте, кликнете с мишката върху иконата с катинара. Не забравяйте да обърнете внимание и до кога е валиден. И все пак, дори да виждате тази икона, винаги внимавайте при споделянето на частна информация.

Редовно актуализирайте антивирусния си софтуер

Вирусите могат да повредят компютъра, да унищожат данни или да изпратят лична информация и пароли на неоторизирани лица.

Избягвайте незащитени и публични Wi-Fi мрежи

Това, че някои Wi-Fi мрежи не изискват въвеждането на парола за достъп, предполага, че всеки може да ги достъпи свободно и съответно да проследи преминаващия трафик. Затова Ви съветваме никога да не въвеждате чувствителна информация - номера на кредитни карти, пароли и др., или пък да ползвате електронното си банкиране докато използвате публични мрежи.

Плащайте с виртуална карта на Банка ДСК

Плащайте онлайн покупките си с виртуалната карта на Банка ДСК, за да сте спокойни, че никой няма да има достъп до средствата Ви.

Тя е създадена специално за онлайн пазаруване в български и международни сайтове, като Ви осигурява максимална защита на средствата. Как Ви защитава виртуалната карта? При употребата й прехвърляте сума, която е нужна за съответната онлайн покупка, и така след приключване на плащането, виртуалната карта се занулява. По този начин дори и някой да се сдобие с данните на картата Ви, не може да осъществи транзакции.

Затова е важно във виртуалната карта да не остават средства след като завършите покупките си. Така например, ако се откажете от някой от артикулите докато пазарувате, от Банка ДСК Ви съветват да върнете останалата сума по разплащателната си сметка. Това става много лесно през електронните канали на Банка ДСК - ДСК Директ и мобилното банкиране DSK Smart, и е безплатно. Захранването на виртуалната карта също е без такси. Не се начисляват такси и при издаването на виртуалната карта, както и при плащане на стоки и услуги онлайн.

За допълнителна защита при плащания в Интернет, Банка ДСК изисква използването на 3-D парола. 3-D паролата представлява еднократен код, свързан с конкретно плащане, а използването й е задължително при пазаруване в сайтове на търговци, включени в програмите за сигурност на Visa и Mastercard.

Бъдете умни: ако предложението Ви изглежда твърде добро, за да е истинско, най-вероятно е фалшиво

И на последно място, обръщайте повече внимание на офертите, които получавате. Нереално ниски цени на атрактивни стоки, може да са сигнал както за предлагането на фалшиви стоки, така и за опит за измама и събиране на данни - имейл адреси, пароли, данни за банкови карти.

Повече за виртуалната карта на Банка ДСК на https://dskbank.bg/virtualcard

 

*материалът е предоставен от Банка ДСК