За шахматните успехи на Белослава Кръстева може да се говори много. Едва на 20 години, тя има зад гърба си национални, европейски и световни титли, гросмайстор е и е сред големите надежди в този древен и интелигентен спорт.

Поводът да се срещнем с нея обаче не е поредната победа, след която заявките за интервюта винаги са много, а нуждата да разкажем за пътя ПРЕДИ победите, за усилената подготовка преди турнирите и за незаменимата помощ, която технологиите и изкуственият интелект оказват на шахматистите.

Как всъщност тренират шахматистите

Спорът дали шахматът е спорт е винаги актуален. Стратегическият характер, състезателният елемент и широкото разпространение го правят достоен да се класифицира като спорт. Нужното ниво на подготовка за един състезател от световно ниво се постига с не по-малки усилия от тези в другите спортове.

Но все пак, как тренират шахматистите? Белослава Кръстева ни разказва:

"Шахматистите тренираме с четене, разиграване и заучаване на ходове. Анализираме и наизустяваме десетки партии, подходи, дебюти и вариации за разгръщане на играта след това.

Играта с други хора е най-важната част от подготовката. Един шахматист, за да поддържа форма и да трупа точки, е важно да се среща и да играе ежемесечно със силни играчи на турнири с продължителност от една седмица, точно както футболистите ходят на спортни лагери и играят приятелски мачове".

За разлика от футболистите обаче, които имат едно постоянно място за тренировки през по-голямата част от сезона, шахматистите трябва да пътуват много, за да си осигурят срещи с разнообразни противници и да се включват в различни турнири.

"Хората се изненадват, когато разберат колко скъп спорт е шахът. Макар дъска и фигури да има почти във всеки дом, професионалистите имаме нужда от много треньори и турнири в чужбина, за да поддържаме ниво и да радваме с победи", обяснява още Белослава.

Помага ли развитието на технологиите за шахматните постижения?

В тренировъчния процес често прибягваме до разиграване на партии с компютър, защото той предлага много задълбочен, аналитичен поглед върху играта, който често надвишава човешките възможности за анализ.

Огромните масиви от данни, свързани с различни партии и възможни ходове, правят компютъра много добър спаринг партньор и опасен противник. Изкуственият интелект е незаменим помощник в развитието на естествения интелект на хората, защото може да мисли в дълбочина и за много ходове напред, нещо недостижимо за човешкия ум.

Точно тази връзка на шаха с технологиите и потенциалът на Белослава да се развива в този брилянтен спорт, докато популяризира страната ни на световната сцена, привлича вниманието и на Бош Инженеринг Център София. Те са най-новият спонсор на фондацията на обещаващата шахматистка, насочена към подкрепа на деца със спортни заложби.

"Изключително благодарна съм на компанията, че в момента ми помага да тренирам с най-добрите треньори, да трупам опит за шахматната олимпиада през септември и да развивам таланта си по най-добрия начин", споделя тя.

"Разработването на дигитални решения, с които се решават не само шахматни, но и всякакви други задачи пред човека, е тема, която много ме вълнува. По себе си съдя колко потенциал има за развитие, когато изкуственият и естественият интелект работят заедно", казва още Белослава.

Все още обаче състезанията са между хора, защото това е друга важна ценност на шаха - общуването на два интелекта през фигурите на дъската.

За мен като млад и развиващ се играч е много важно да играя с по-силни и по-опитни състезатели, за да научавам повече от тях и да се уча от грешките си.

Участията в мъжките турнири са най-добрият учител и те са неизменният и може би най-важният компонент в моята подготвка. Придобитите умения от играта със силни гросмайстори биха допринесли много за развититето ми в професионалния женски шахмат.

Снимка: Лилия Йотова

А имат ли нужда и от физическа подготовка?

"Ключово в шаха е психическата издръжливост под стрес и напрежение за дълъг период от време. Това изисква не само умствена, но и професионална физическа подготовка и добро кондиционно състояние.

На турнирите, които обикновено са с продължителност по 10 дни, е много важно да успееш да си разпределиш силите и да имаш достатъчната енергия. Това е тип физическа издръжливост, която се постига само с целенасочени и редовни тренировки", обяснява Белослава.

"Аз лично ходя на фитнес, ползвам и йога техники, което помага и за психическия баланс. Все още уча различните асани и съм си дала време да ми хареса".

Как се хранят шахматистите?

"Точно както и в другите спортове, тук храненето също играе важна роля. Желателно е да се приемат храни, които захранват мозъка и помагат за по-бързото му функциониране.

Смята се, че ядките и месото в умерени количества подобряват работата на мозъка. Най-добрите шахматисти се хранят по специално разработени режими. Аз все още следя храненето си сама, дано когато вляза в професионалния женския шахмат имам възможност да ползвам услугите и на професионален диетолог.

Пътят напред в шаха и живота - да предвиждаш няколко хода напред

Белослава определя досегашния си опит в шаха като дебют - едва началото на една дълга партия в професионалния шахмат за жени. За да успее да развие своя мителшпил (средната част на играта), има нужда да предвиди, както тя самата казва, няколко хода напред.

"Правя го на шахматната дъска по време на състезание, но уменията, придобити на дъската, се пренасят и в живота. Разглеждайки различните вариации в дадени ситуации, стратегията, заучена в шаха, помага по-лесно да взмаш решения, да се справяш с проблеми и да анализираш правилния изход. Вярвам, че ако имам подкрепа, каквато ми оказаха от Бош, следващите ходове ще ме доведат до успех", завършва тя.

Белослава е устремена не само към собствените си успехи, но и към развиването на любов към шахмата в следващите поколения.

"Ние сме последното златно поколение в българския шах. Имаме нужда от възраждане на школите, училищните клубове по шах, търсенето и изграждането на следващите таланти, ако искаме да предадем нататък онова, което сме научили и постигнали заедно с поколенията преди нас. Надявам се занапред чрез такъв тип фондации да се успява да се подпомагат млади надежди в спорта и изкуството, обяснява тя.

В момента Белослава е студент с пълна шахматна стипендия в университет в щата Мисури, където се събират добри шахматисти от целия свят, привлечени от добрите възможности за подготовка и реализация.

Следващото ѝ голямо предизвикателство е Олимпиадата по шах в Будапеща, както и поредица международни тренировъчни турнири, на които тя ще трупа рейтинг в трудната женска категория.

Снимка: Лилия Йотова


Белослава Кръстева е една от най-успешните млади шахматистки на България. На 19 години тя вече е носител на бронзов медал на Световното първенство за младежи до 20 години в Мексико през 2023 г. и е придобила званието "Гросмайстор по шах за жени" (WGM) през 2023 г. Като част от националния отбор на България през 2023 г. Белослава е европейски шампион.

Бош Инженеринг Център София, воден от мисията си да подпомага талантливи деца и младежи, застава зад каузата на фондацията, носеща нейното име, и предоставя дарение за оперативното финансиране на Белослава и подготовката ѝ за международни състезания през настоящата година.

Да пожелаем на Белослава Кръстева да продължава да вдъхновява с амбицията и усилията си, демонстрирайки, че България може да е водеща сила в света на шаха при жените.

 

Материалът е реализиран с подкрепата на Bosch