Тя обича да пътува, да ходи на кино и театър, да пие кафе с приятели или просто да чете хубава книга у дома. Звучи ви като всеки средностатистически човек, нали? И е така. Хората с увреждания не се различават по нищо от останалите. Е, може би имат повече предизвикателства от нас, по-дебела кожа и малко повече воля. Учене, работа, забавления, дори нещо обикновено като срещите с приятели могат да бъдат съвсем различно предизвикателство, с което ние с вас не се сблъскваме ежедневно. Това обаче не прави света на Живка Стоименова по-труден, прави го различен, шарен, интересен и неин.

Срещаме я в коридорите на централата на Теленор България. Вече десети месец Живка е служител в компанията по програмата Open Mind на позиция "Младши специалист Корпоративни Комуникации". Тя дава възможност на нея и на още много хора с увреждания у нас да стартират своето кариерно развитие в утвърдена компания с богато ноу-хау, където да развият своите професионални умения за период от две години. За това време участниците в програмата се научават на много и различни умения в отдела, в който са избрали да се реализират, придобиват ценен опит, изграждат характер и трудова етика, които, след приключване на двугодишния период, им дават възможност да намерят своето призвание, независимо дали ще останат в компанията или ще го открият на друго място.

Но да се върнем към историята на Живка. Има малко време за почивка, затова заедно сядаме навън за по чаша кафе, а в това време тя разказва за това как е попаднала в Теленор и как Open Mind успява да промени живота ѝ.

"Знам за програмата и я следя доста отдавна, тъй като в България все още е трудно да започнеш работа, ако имаш физическо увреждане. Кураж да кандидатствам, обаче ми дадоха мои близки приятели", споделя тя. Това е може би едно от основните предизвикателства пред много личности като Живка. Да намериш кураж да кандидатстваш. Често хората с увреждане не получават равен шанс за кариерен старт, затова мотивацията и самочувствието да знаеш и търсиш това, което заслужаваш, са ключови за онези, които тепърва си проправят път в живота и търсят точното място на пазара на труда.

Работата на Живка в отдела по Корпоративни комуникации е динамична и всеки нов ден я изправя пред различни и интересни предизвикателства - точно такива, каквито винаги е искала да има и които я карат да се усмихва вечер на път за вкъщи. Поглежда си часовника, за да знае, че има още време. И разказва, че всяка сутрин стартира с преглед на най-важните новини и мониторинг, който подготвя за всички колеги в централата на Теленор. Тази важна и отговорна задача се пада именно на нея, за да може цялата компания да е информирана и в крак с всички новости, които касаят телекомуникационния бизнес у нас. А след това ли? Екшънът започва, защото всяка задача е различна. Живка помага на колегите си в отдела като поема изготвянето на редица преводи от и на английски език и съдейства с различни задачи свързани с огромната вътрешна комуникация, която е насочена към служителите в компанията. Но това не е всичко. Ако следите Теленор в социалните медии, е много възможно често да си пишете с нея, защото Живка отговаря на запитвания от клиенти, след което събира цялата тази ценна информация в прилежно подредени бази данни. Звучи сложно и доста като работа, но Живка с усмивка казва, че това я мотивира още повече. "Уча се на човечност, на бързина, да излизам деликатно и с усмивка от трудните ситуации", казва тя.

А какво ѝ дава програмата? Умението да се развива като човек и професионалист най-вече. "Получавам увереността да взимам сама трудни решения, същевременно знам, че до мен има силен екип, на който мога да разчитам винаги. Защото сме едно цяло", допълва тя.

Екипността и отборната игра са сред големите плюсове на програмата. Участниците в нея започват професионалния си път не само подкрепени от личен ментор и приятел, който да ги насочва и да им помага с дневните задачи и ангажименти, но останалите колеги също са част от новия, и може би нов за мнозина участници, професионален свят. За всеки е така. Когато стартираш на ново място, менторът и колегите са онези, които те превеждат през трудностите и са гръб, на който можеш винаги да се облегнеш, за да си сигурен, че не само ще се справиш със задачите, които са поставени пред теб, но и ще изградиш ценни връзки и умения, които остават завинаги с теб.

"Благодарение на програмата човек има шанс да си даде сметка кои са силните му страни и да доразвие и надгради уменията си. А трупането на умения и опит, ти дава усещане за повече свобода. Безценно е, повярвайте!", казва Живка с усмивка и става. Време е да се завърне към своите задачи. Ние допиваме кафето и също се връщаме обратно на работа, с усмивка, заради срещата с един мотивиран човек, за когото предизвикателствата са само стъпало към още по-силен характер. Човек, който носи в себе си философията на Open Mind.

*съдържание на Теленор