В началото на 2022 г. ПроКредит Банк инвестира в зарядна инфраструктура за електромобили. Защо предприехте тази мащабна инвестиция?

Както в бизнеса, така и при физическите лица, ПроКредит Банк от години се старае да насърчи развитието на енергийно-ефективни проекти и инвестиции, опазващи околната среда. За нас в Банката електрическите автомобили станаха ежедневно решение за придвижване до клиенти още през 2015 г. Те са част от съвременния, екологичен начин на живот и затова полагаме усилия да подкрепим придвижването с тях. Чест коментар, който чувахме от собствениците на електромобили в България и региона, е липсата на зарядна инфраструктура, поради което нашето решение беше да подпомогнем развиването ѝ.

Изградихме мрежа от публично достъпни станции за зареждане на електромобили, поставени във всички държави, където банката оперира. Със създадената инфраструктура, желаещите могат да пътуват с електрически автомобил в цяла Югоизточна Европа чрез безплатно зареждане на тези над 210 зарядни колонки.

Снимка: ProCredit Bank

Как потребителите могат да открият електростанциите и да се възползват от безплатното зареждане?

Банката създаде мобилното приложение ProCredit Charging Stations, в което са видими всички изградени електростанции. В България станциите наброяват 65, инсталирани основно в големите областни градове. Скоро ще добавим още 20, като част от тях ще са по пътя към и в района на Солун в Гърция.

ProCredit Charging Stations може да се изтегли безплатно за Android: https://cutt.ly/MIeIVpO и IOS: https://cutt.ly/yIeOtDw . Приложението позволява на потребителите:

 • Да достигнат до локациите на електроколонките;
 • Да изберат електроколонка, за да получат техническа информация за зареждане;
 • Да получат упътвания за шофиране до електроколонките;
 • Да видят снимки на станциите за по-добра навигация.

Екологичното и корпоративното социално управление са в основата на политиката на ПроКредит Банк. Какви са конкретните "зелени" практики и мерки, които вече прилагате в Банката?

Зелените практики са интегрирани в целия работен процес на Банката. Те включват както оценяване на нашия директен отпечатък, така и въздействието на нашите клиенти и контрагенти върху околната и социална среда.

Предприехме този подход още през 2012 г. със създаването на необходимата среда - процедури, сертифицирана система за оценяване на резултатите и редовни обучения. Разбираме, че в реализирането на този подход ключова роля имат нашите служители, поради което обръщаме голямо внимание на тяхното редовно и качествено обучение по теми свързани с околната среда.

Банката се старае да стимулира устойчивия и по-добър избор в инвестициите и чрез продуктите и услугите си.

Всеки бизнес клиент, който кандидатства за кредит, бива анализиран за влиянието на дейността му върху околната и социална среда и ако не отговаря на високите ни изисквания, получава насоки какво желаем да подобри или отказваме финансирането.

Снимка: ProCredit Bank

С кредит ЕкоМобилност при лихва от 1,5 % Банката финансира покупката на електромобил и подкрепя природосъобразното придвижване. Това са най-добрите условия за финансиране вече над 3 години подред. Електромобилът е тих и не отделя въглеродни емисии, все по-често срещан е по улиците ни. Към тези предимства добавяме още:

 • Ниска еко такса и освобождаване от годишен местен данък за автомобила;
 • По-ниски разходи за сервизно обслужване спрямо конвенционалния автомобил;
 • Безплатно паркиране в синя и зелена зона;
 • Възможност за безплатно зареждане на публично достъпни станции;
 • Голям избор на производители и модели;
 • Средният пробег с едно зареждане е 280 км за нови електромобили от среден ценови клас до 35 000 евро и с мощност на батерията 45 kWh;
 • Стандартно зареждане на батерията - между 4 - 8 часа, на бърза зарядна станция - между 20 - 40 минути;
 • Висока цена при продажба на електромобила на вторичния пазар.

И при физическите лица, и при юридическите, насърчаваме енергийната ефективност чрез финансиране покупката на фотоволтаична инсталация за собствено ползване.

През 2022 г. всички клиенти, които инвестират във фотоволтаична инсталация и електромобил, финансирани от Банката, ще получат подарък от нас зарядна станция за електромобил за домашно ползване.

Друго наше предложение е специализираната Зелена сметка, средствата по която се използват само за подкрепяне на зелени проекти. Тъй като и най-малкият детайл е от значение, дори дебитна карта е направена от царевица, която е биоразградима само за 6 месеца след компостирането й (при приключване на валидността на картата след 4 години). Заедно с картата, клиентите ни получават и семена за медоносни растения, които могат да засадят в градината или на балкона си.

Какъв е личният пример на Банката в насърчаването на природосъобразния начин на живот и намаляването на екологичния отпечатък?

Вярваме, че личният пример е най-големият стимул за промяна в модела на поведение и затова се стараем да бъдем инициаторите на енергийно-ефективни и природосъобразни решения.

За да намалим въглеродния отпечатък, върху няколко от офисите в България Банката вече има инсталирани фотоволтаични централи за собствено ползване на тока. През 2020-та година сертифицирахме най-голямата ни сграда - централното управление в София, като въглеродно неутрална сграда след 2-годишен одит. Придвижването до клиентите ни е осигурено чрез 32 електромобила и плъг-ин хибрида, които съставляват повече от 60% от автопарка на Банката. Насърчаваме използването на градски транспорт. Разполагаме и със собствен велосипеден парк, който се ползва свободно от служителите ни.

В Банката е изградена система за намаляване употребата на хартия, а когато се налага да използваме такава, тя е само от рециклиран материал. Използваните прибори и бутилки са за многократна употреба. Поставени са контейнери за разделно събиране на отпадъци.


Материалът е предоставен от ProCredit Bank.