На 30 юни изтече срокът за предложения по най-голямата задействана поръчка по Плана за възстановяване и устойчивост - за новите български влакове. Общият брой получени предложения по всички 5 покани е 32, съобщи Министерството на транспорта и съобщенията (МТС).

До изтичане на крайния срок своите индикативни предложения са подали едни от най-големите световни производители и доставчици на подвижен състав и бордово оборудване: Alstom, CAF, Hyundai Rotem, PESA Bydgoszsz, Siemens Mobility, Skoda Transportation, Stadler Rail, FPS Poznan Fabryka Pojazdow Szynowych, KONCAR-Electric vehicles Inc., Thales, Talgo, Express Service, Vossloh Locomotives GmbH, CZ LOKO a.s. и CRRC Corporation Limited.

След подробно разглеждане на всички предложения предстои в кратки срокове МТС да обяви обществени поръчки по петте покани на обща стойност 1,7 млрд. лева. Очаква се до средата на 2026 г. България да има обновен железопътен парк от най-ново поколение.

Подобен тип пазарно проучване се провежда за пръв път от МТС, като намерението е да се постигне максимална прозрачност и ефективност при изразходването на обществен ресурс, както и да се привлекат за участие най-добрите български и международни компании. "Ще се възползваме в пълна степен от възможностите, които ни дава Законът за обществените поръчки, за да придобием най-модерните и сигурни влакове и оборудване при най-добри условия - и като цена, и като технологии", каза министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев.

 

По разпореждане на министъра същият подход ще бъде приложен от НК "Железопътна инфраструктура" и за двата проекта на компанията, одобрени по Националния план за възстановяване и устойчивост. Те са за изграждане на интермодален терминал в Русе и за внедряване на ERTMS (система за наблюдение и контрол на скоростта на всеки влак - б.р.), ниво 2, в железопътния участък Русе - Каспичан.