Няма да спазваме новите заповеди на властите, защото те биха ни обрекли на фалити. Това заяви по Нова председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. По думите му най-ваксинираната част от обществото ще бъде оставена на улицата без работа заради новите здравни ограничения.

Към мнението на Алибегов се присъедини и председателят на друга голяма организация от бранша - Сдружението на заведенията в България. Най-вероятно заведенията ще бойкотират новата ограничителна заповед, в противен случай ще фалират, каза пред БНР Емил Коларов.

Този бизнес не се затваря, но конкретно в София ще бъде ограничен от 00:00 часа на 27 януари, сряда, когато влизат в сила ограничения за намален наполовина капацитет за игрални зали, заведения за хранене, хотели, театри и кина. Посетителите ще бъдат допускани при условията на зелен сертификат. Предвижда се мерките да останат в сила поне две седмици, докато не започне спад в заболеваемостта.

"Персоналът на заведенията е ваксиниран почти на 100%. Искат да оставят ваксинираните хора на улицата, без работа. Най-вероятно на днешната среща ще вземем решение да не спазваме новите мерки, защото иначе ще бъдем обречени на фалити. Няма да спазваме работното време, което се налага, тъй като нямаме друга опция. От 6 месеца алармираме, че ще дойде тази вълна на коронавируса и, че нещо такова ще се случи, но не бяхме чути", обясни Алибегов.

Повечето колеги в бранша, които не фалираха, са изправени до стената, категоричен е Емил Коларов.

"Аз предполагам, че най-вероятно ще бойкотират всички тази заповед, защото няма никаква логика в нея. Ако не я бойкотират, това означава да фалират веднага", каза той.

Ние сме един от малкото сектори, да не кажа почти единствен, които бяхме наистина принудени да въведем зелен сертификат, да ваксинираме персонала си или да се правят тестове през два дена. Всички, които работят в нашия бранш, са със зелен сертификат и по наши данни поне 80% от тях са ваксинирани", коментира Коларов и подчерта, че са най-ваксинираният бранш. По думите му РЗИ налага рестрикции точно на най-ваксинирания бранш.

Запитан за загубите от въвеждането на зеления сертификат Коларов коментира, че всеки ден фалират заведения, а загубите са колосални. "Не само че загубихме много голяма част от клиентите. Ние загубихме много голяма част и от персонала, който напусна, за да отиде да работи на места, където не им искат зелени сертификати".

Във връзка с компенсациите за бизнеса заради скъпия той Алибегов обясни, че е необяснимо защо те не бяха определени още за декември, така че да станат видими с януарските сметки.

"Компенсациите ще се получат в средата на февруари със задна дата. Дотогава българският бизнес се явява кредитор на енергийните дружества, докато се чуди как да плати сметките си. Сега за тези месеци, когато цената е най-ниска ще бъдем компенсирани, което не е логично", обясни той.

Също по Нова зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов изрази позициятана правителството, че са предприети достатъчно адекватни мерки, които да отговорят на исканията на бизнеса.

"Със сметките за февруари месец ще се получи компенсацията от 75% с приспадане на сумата. За декември месец тя беше определена на 130 лева за мегават час, за останалите месеци тя ще е 75% от увеличената цена над базовата, но не повече от 250 лв.", каза  той.