Председателят на борда на директорите на ЗК "Надежда" Виктор Серов обяви в "Тази сутрин" по bTV, че Комисията за финансов надзор е отнела неправомерно лиценза на компанията. Той гостува с право на отговор, след като бившият зам.-председател на КФН Ралица Агайн заяви в ефира на същата телевизия, че въпросното дружество е "извършвало агресивна дейност в Италия" и са сключили застрахователни полици за над 1 млрд. евро, а нямат достатъчен финансов резерв.

"Лицензът ни беше отнет с измислени основания - "Надежда" беше преуспяваща компания с резерви. Успяхме да пробием на един силно конкурентен пазар като италианския. Една година по-късно сме разплатили всичките си клиенти", каза Серов.

Той обясни, че клиенти на компанията са били Министерство на отбраната, Министерство на финансите, Български пощи, АЕЦ "Козлодуй"и ЧЕЗ. "Нашият лиценз беше отнет, защото успяхме, а не защото имахме финансови проблеми. Бяхме ударени от тези, които не успяха там, където ние можем. Мога да го докажа с факти", допълни директорът на дружеството.

Серов посочи, че неговата компания не може да се сравнява със ЗК "Олимпик", защото година след отнемането на лиценза им, всички полици са изплатени.

"Има системни проблеми в този бизнес. На нашия малък пазар има над 40 лицензирани компании, които са твърде много и те работят в силна конкуренция, което води до сваляне на цени и появяване на рискови играчи. Логично е да има още фалити", допълни Серов.