Протестиращи срещу фермата за норки в село Маджерито, област Стара Загора, видяха в новите министри най-после шанс за каузата си - бързи действия за затварянето й. И ако не пълна победа, поне издействаха обещание за спешна проверка на място.

Преди два месеца сдружението "Кампании и активизъм за животните в индустрията" (по-известното КАЖИ) прогнозира, че през месец май се очаква у нас да се родят пет пъти повече норки от тези в момента (към началото на март).

Най-напред министърът на здравеопазването в служебното правителство Стойчо Кацаров прие участници в протеста "Корупцията дере и вашите кожи" - представители на КАЖИ, "Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България" и граждани. Проблемът с единствената функционираща в момента ферма за отглеждане на норки за ценна кожа е в прерогативите на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), им обяснил министър Кацаров. Поради тази причина от МЗ ще поискат становището на експертите от МЗХГ.

По-късно служебният министър на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков се срещна с протестиращите веднага, след като встъпи в длъжност. И него те запознаха с искането си единствената такава ферма по рода си в страната да бъде закрита.

Петя Алтимирска, председател на сдружение КАЖИ, която е един от организаторите на протеста, е заявила, че трябва да бъде извършена проверка във фермата, тъй като тя не отговаря на здравните изисквания и хуманно отношение към животните. Тя допълни, че са подавали сигнали до всички компетентни органи за фермата.

"Тази ферма не трябва да съществува", категорична е била Петя Алтимирска, цитирана в съобщение на министерството.

Природозащитниците са връчили папка с документи във връзка с дейността на фермата.

След което министър Бозуков се ангажирал да назначи проверка по случая още до края на седмицата.

Как се стигна дотук

Срещу тази ферма и въобще срещу отглеждането на норки имаше няколко протеста досега - организирани, главно от КАЖИ. Но в последните дни темата застана на дневен ред покрай разкритията в комисията по ревизията на властта в 45-ото Народно събрание. Там на едно от по-буйните заседания добилият популярност бизнесмен Светослав Илчовски каза в отговор на въпрос, че Иван Ангелов ("Градус") е загробвал норки в мина на Христо Ковачки, но без негово знание. Бил е помолен от Ангелов да загроби норки в Плевенско и Врачанско, но е отказал. Говори се, че именно Иван Ангелов притежава през фирми единствената ферма за отглеждане на норки в страната.

Атаката на Мая Манолова

Мая Манолова, която подкрепи протестиращите и е присъствала на срещите, е заявила, че трябва незабавна проверка. Тя е допълнила, че според данни на ООН за 2018 г. износът на България на ценни кожи от норки е на стойност 11,3 млн. долара, а фирмата е декларирала приход от 3000 лева. Тоест, държавата нищо не печели от отглеждането на американски норки. Гражданите, които живеят в близост до фермата, се оплакват от миризмите, както и от това, че норките убиват животните им, бягат от фермата и се размножават неконтролирано, като нарушават биологичното равновесие, защото не са местен вид, е обобщила сигналите Манолова, цитирана в съобщение на "Изправи се.БГ".

Комисията по ревизия е изпратила до министерствата сигнала на земеделските производители Светослав Илчовски и Павел Стоименов за рекет и "чадър" от властта от страна на собственика на фермата за норки каза още Манолова и настоя пред министър Бозуков: "Тези сигнали да бъдат проверени от Вас", да се провери фермата и при доказана незаконност - да бъде затворена. Министърът обещал поне проверката.

Протест с искане за затваряне на фермата за норки - 9 декември 2020

Снимка: Булфото

Опасни ли са норките

В публикуван в края на януари т.г. научен доклад на Европейския орган за безопасност по храните (EFSA) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) се казва, че "всички ферми за норки трябва да се считат за изложени на риск от SARS-CoV-2".

Помним как в Дания миналата година по тази причина бяха унищожени десетки хиляди норки. От началото на годината Швеция и Италия забраниха развъждането на норки във фермите за кожи. В същото време нови научни доклади потвърдиха рисковете за човешкото здраве от фермите за норки.

В споменатия доклад се посочва, че към датата на публикуването над 400 са заразените ферми за норки в Европейския съюз. Вирусът е идентифициран в 9 от всички 14 страни, в които се отглеждат норки за кожи, в това число и в съседната на нас Гърция. В него се препоръчва на страните-членки да въведат редица системи за мониторинг - с редовни тестове на всички хора в контакт с норки, тестване на умрели и болни животни и генетично секвениране и анализ за проследяване на източниците на огнища на заразата и възникването на опасни мутации.

"Въвеждането на тези мерки е изключително скъпо и ще бъде финансирано предимно с парите на данъкоплатците, въпреки че повечето граждани на ЕС са против фермите за кожи. Независимо от разходите, едно е ясно: Мерките за биосигурност и надзор не са ефективни колкото първоначално се предполагаше. Макар с тях да могат да се установят огнища на COVID-19 по-рано, те не могат напълно да предотвратят заразяването на норки, предупреждават от организацията и призовават за радикално решение: незабавно прекратяване на дейността на всички ферми за норки", се казва в доклада, изводите от който цитираха от КАЖИ на 2 март.

Тогава от организацията съобщиха, че капацитетът на единствената действаща у нас ферма за норки е близо 129 000 норки. В нея в момента (към началото на март) се отглеждат само разплодните животни. Отбелязва се, че БАБХ отказва да предостави информация за броя направени тестове на животните, както и за лабораторните резултати. От писмо на Министерството на здравеопазването става ясно, че един от 33-мата служители във фермата е бил диагностициран с COVID-19 (към началото на март).

Въпреки множеството писма от организации и въпреки препоръките на Центъра за оценка на риска по хранителната верига за прекратяване на развъждането на норки по време на пандемия, компетентните институции не са предприели тази мярка. Това означава, че през месец май у нас се очаква да се родят пет пъти повече норки, отколкото са в момента (не се посочва точна цифра), предупредиха през март от организацията.