Докато милиони норки в Европа биват избивани заради страховете, че разнасят новия коронавирус, китайските фермери, които са в тежко положение, се борят с призиви бизнесът им да бъде забранен и се възползват от повишените световни цени на ценните кожи, информира Ройтерс, на която се позова БТА.

Китайските фермери, отглеждащи норки, бяха разтърсени от забраната за търговия с диви животни, която бе наложена в ранните етапи на пандемията, но сега възобновяват отглеждането на хитрите животинки.

Същевременно търговците вдигнаха цените с една трета заради свиването на предлагането.

Властите в Дания, най-големия световен износител на норки и източник на около 40 процента от кожите, започнаха да избиват 15 до 17 милиона норки в началото на ноември, според различни оценки. Причината бе, че някои от бозайниците дадоха положителен резултат за мутирала форма на коронавируса, което създаде страхове, че хора могат да бъдат заразени със щам, устойчив на разработваните ваксини.

Преди масовото избиване Китай бе вторият световен производител на кожи от норки след Дания.

Пекин възприе подход на нулева толерантност към риска от нови инфекции. При поява на нов случай на предаване на вируса властите проследяват вноса на замразено месо и морски дарове и слагат под ключ цели общности. Срещу фермите за норки, които според изследователи са около 8000 и отглеждат общо близо 5 милиона животни, обаче са предприети малко действия.

Фермери от село Шанцун, разположено на около 180 км южно от Пекин, твърдят, че бизнесът им е безопасен и процъфтява, тъй като производителите търсят алтернативни източници на кожи за прочутите кожени палта от норка, струващи около 10 000 долара или повече.

Не се притеснявам дали няма да се заразя с вируса от някоя норка, тъй като съм сигурен, че китайското правителство ще направи всички необходими проверки, казва собственикът на магазин Ван Чжанхуей, докато прокарва ръка по ивица блестяща черна козина.

Групи за защита правата на животните по света призовават фермите за кожи да бъдат забранени, тъй като пандемията от Ковид-19 е доказала, че интензивното отглеждане на животни в плен е не само жестоко, но и опасно за човешкото здраве.

Изследвания сочат, че норките са особено предразположени към коронавирусни инфекции и могат да предават вируса обратно на хората.

Китайските власти обаче засилиха проверките и предлагат безплатно тестване за коронавирус в някои от най-големите развъдници. Пекин едва ли ще съсипе сектор, който според оценки носи близо 50 млрд. долара годишно и предлага на местните власти сравнително евтин начин за борба с бедността в селските области и западнали промишлени региони.

Китайските доставчици и търговци на норки, които през последните години страдаха заради намаляването на търсенето в чужбина, вече печелят от по-високите цени.

"Усещането е страхотно", разказва Ван Хъ, търговец и фермер от Шанцун. Печалбите му са нараснали с 30-50 процента, след като цените скочиха заради унищожаването на датските норки.

Търсенето в Китай на скъпите кожи остава високо на фона на увеличаването на богатството на гражданите и слабия активизъм за правата на животните.

Епидемията от коронавирус доведе до забрана за търговия с всякакви диви животни, което изхвърли от бизнеса някои по-малки фермери и доведе до паника, според някои браншови организации. През април обаче правителството обяви, че норките, полярните лисици и енотите ще бъдат класифицирани като "специални домашни животни" вместо като диви и по този начин ще бъдат изключени от забраната.

Много китайски фермери дори са обмисляли да се откажат от бизнеса, но сега, когато пазарът вече реагира на случващото се в Дания, те отново започват да развъждат животните.

Дания и норките: трагедия за страната и местния бизнес

Просълзена, датският премиер Мете Фредериксен за първи път лично се извини за подхода си към кризата с норките, за които взе решение да бъдат масово унищожени, предаде Франс прес.

На 26 ноември премиерът посети фермер в Колдинг (на снимката), в западната част на страната, чиито животни бяха евтаназирани, въпреки че правителството нямаше достатъчно правни основания да унищожи здравите животни.

"Смятам, че има причина да се извиня за развитието на събитията. Нямам никакъв проблем да се извиня за това, тъй като бяха допуснати грешки", каза тя пред телевизията Те Фау 2, в края на посещението.

Видимо развълнувана Мете Фредериксен спря няколко пъти, за да избърше сълзите си.

"Това бе много емоционална среща", каза датският премиер, цитирана от ДПА.

"Ето две поколения наистина добри фермери, отглеждащи норки - баща и син, които за изключително кратко време видяха поминъка си съсипан", добави Фредериксен.

"Важно е да се напомни, че вината не е във фермерите, а е виновен коронавирусът, че секторът не може да продължи работа", заключи тя.

Миналия месец правителството нареди унищожаването на всички норки, но впоследствие трябваше да признае, че не е разполагало с достатъчно правни основания за това. Министърът на храните и риболова на Дания подаде оставка миналата седмица, припомня ДПА.