В периода от 9 до 19 юли са продадени над 39 милиона литра гориво с отстъпка от 25 стотинки, съобщи bTV като се позова на данни на НАП. Общата сума на предоставената компенсация е над 9,9 милиона лева.

По видове горива най-много с отстъпка се е продало дизелово - над 15,9 милиона литра. От пропан-бутана са продадени над 13,5 млн. литра, а от бензина - над 10,1 млн. литра. При метана тази цифра е близо 10 000 кг.

До 19 юли отстъпката от 25 стотинки е използвана над 1,9 млн. пъти, като тази цифра съответства на броя на зарежданията, а не на автомобилите.

Всяка бензиностанция сама преценява дали да предоставя отстъпката от 25 стотинки на литър бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ LPG). Това е предвидено в Закон за изменение на Закона за държавния бюджет (ЗДБРБ), който влезе в сила след полунощ в събота - 09 юли. Препоръчително е, преди да заредят гориво, клиентите да попитат в обекта дали се прилага отстъпката от 25 ст. на литър.

На 8 юли НАП поясни, че компенсацията ще се дава за зареждане на леки автомобили - категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, собственост на физически лица, като те трябва да представят малкия талон на превозното средство, за да ползват отстъпката. Друго важно условие затова е и видът гориво да е с най-ниската цена.

Компенсацията се начислява като намаление от крайната цена при плащане за зареденото количество на касата, без значение дали това ще стане в брой или с банкова карта. За горивото с отстъпка, бензиностанцията издава разширен фискален бон, в който са вписани регистрационния номер на превозното средство, вид и количество на зареденото гориво, както и отстъпката от 25 ст. на литър.

Няма ограничения в количеството на горивото и броя на зарежданията с отстъпка.