Япония е намалила вноса на руски въглища с 80,8 на сто през април, както и на втечнен природен газ (ВПГ) - с 10,6 на сто, в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщава ТАСС въз основа на статистически търговски данни на японското министерство на финансите, публикувани днес.

През миналия месец Япония не е закупувала руски петрол, на който Токио въведе ценови таван съвместно със страните от Г-7. Доставки обаче са били осъществявани от руския петролно-газов проект "Сахалин-2", разположен на едноименния остров (и в който участват две японски компании - "Мицуи енд Ко" (Mitsui & Co) и "Мицубиши корп" (Mitsubishi Corp) с общ дял от 22,5%).

Намаляването на покупките на руски ВПГ е било на фона на намаляване на общия внос на Япония на този вид енергия с 18,7 на сто. Общият внос в Япония на въглища през април също е намалял - с 1,6 на сто, а на петрол - с 10 на сто.

Същевременно Страната на изгряващото слънце е увеличила с 554,8 на сто вноса на зърно от Русия.

През април Япония е увеличила вноса и на медицински изделия от Русия с 300 процента, а износът на такива стоки от Япония за Русия също е нараснал, но с по-скромните 23,8 на сто.

Страната обаче е намалила доставките на зеленчуци от Русия със 75,1 на сто, както и на риба и морски дарове - с 31,4 на сто.

Вносът на чугун и стомана от Русия е намалял с 35,8 на сто, а на цветни метали - с 68,1 на сто, показват още данните. В същото време износът на цветни метали от Япония за Русия се е увеличил с 350 на сто, докато износът на стомана е намалял с 97,9 на сто.