Русия одобри придобиванията на дялове от японските корпорации "Мицуи" (Mitsui) и "Мицубиши" (Mitsubishi) в новия оператор на проекта за втечнен природен газ "Сахалин-2", съобщиха световните агенции.

"Мицуи" обяви, че руското правителство е одобрило плана й да придобие 12,5-проценен дял в новия оператор на проекта, създаден от Москва в началото на август, предаде Киодо. С този си ход японската компания придобива дял, съответстващ на участието й в предишния оператор на проекта.

От заповед, подписана от руския премиер Михаил Мишустин, става ясно, че руското правителство е одобрило и искането на "Мицубиши" за прехвърляне на дял от 10 процента от стария оператор към идентичен дял в новия - "Сахалин Енерджи" (Sakhalin Energy). Той бе създаден с указ на президента Владимир Путин, за да поеме контрол над собствеността върху огромния проект за ВПГ в Далечния изток на Русия - на остров Сахалин. В него филиал на руската енергийна компания "Газпром" държи контролен дял.

"Сахалин-2" е един от най-големите проекти за ВПГ в света, а добивът му се равнява на около 4 процента от световния пазар. Съвместното предприятие, което функционираше като негов оператор, между "Шел" (Shell), "Газпром", "Мицуи" и "Мицубиши" бе разглеждано като пример за международни инвестиции в доходоносната енергийна индустрия на Русия, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.