Руският проект за втечнен природен газ (LNG) Сахалин 2 може да генерира два пъти повече приходи тази година, отколкото преди конфликта в Украйна. Това се случва благодарение на дългосрочни сделки с азиатски купувачи и по-високи цени, сочат анализатори и изчисления на агенция "Ройтерс".

Държавната компания "Газпром", която е и основен акционер в проекта, може да се възползва от тласъка, който идва, когато Русия увеличава военните си разходи почти година след като изпрати войски в съседна Украйна. Москва вече използва своя фонд за черни дни, увеличи вътрешните заеми и обмисля повишаване на данъците.

Припомняме, че енергийната компания Shell вече напусна "Сахалин 2" като една от многото западни фирми, които се изтеглиха от Русия, след като Москва започна това, което нарече своята "специална военна операция". Подновените сделки с азиатски купувачи биха могли да осигурят търсенето на 6,5 милиона тона втечнен природен газ годишно от Сахалин 2. Това сочат данните за договорния обем от международната група вносители на втечнен природен газ GIIGNL и изчисленията на Ройтерс.

Това може да генерира приходи от 3,8 до 4,5 милиарда долара за акционерите на Сахалин 2 тази година, изчислява Масанори Одака, старши анализатор в екипа за газ и LNG на Rystad Energy. Проектът може да спечели допълнителни 7,45 милиарда долара тази година, ако поддържа производството в съответствие с 2022 г. и продаде 4,9 милиона тона LNG на спот пазара, смята и Алексей Кокин, главен анализатор в руската брокерска компания Откритие.

Предвиждаше се също така проектът да произведе 11,4 милиона тона втечнен природен газ миналата година, заяви пред агенцията високопоставен служител от руската област Сахалин, но окончателната цифра все още не е обявена. През 2021 г. приходите на Сахалин 2 възлизат на 5,7 милиарда долара, а нетната печалба е 2 милиарда долара, припомня още агенцията.

Но спот цените на LNG в Азия скочиха с 42% през 2022 г. до средно $38,80 за милион BTU (British thermal unit). Тъй като спот цените в Азия се оценяват като по-високи от дългосрочните сделки, оперирането на тези допълнителни обеми може да бъде предизвикателство, сподели Одака от Rystad. Вносът на LNG от Сахалин в Китай се е удвоил през 2022 г. като са били доставени 33 товара, показват данните на Refinitiv Eikon.

Не беше ясно какво ще се случи с 2,75-те млн. т втечнен природен газ, вземан преди това годишно от тайванската CPC, чийто договор изтече миналата година, от Shell и от Gazprom Global LNG. Последното дружество бе национализирано от Германия миналата година в противопоставянето на санкциите с Русия. И трите са спрели да получават доставки на LNG от Сахалин 2, казаха техните служители.

След напускането на Shell, Кремъл създаде нов субект, който да управлява Сахалин 2, един от най-модерните заводи за LNG в света. Японските акционери Mitsui & Co и Mitsubishi Corp кандидатстваха да запазят дяловете си. Те притежават общо 22,5% дял заедно с Газпром, който има 50% участие.

Дялът от 27,5% на Shell сега се държи от Sakhalin Energy. Русия все още не е посочила нов акционер, който да замени Shell. Sakhalin Energy, управляващата компания за Сахалин 2, не отговориха на запитване на коментар от агенцията. Миналата седмица Osaka Gas Co Ltd стана поредната японска компания, която поднови сделките за закупуване на Сахалин 2. Дружеството възнамерява да купува 200 000 тона LNG годишно, което е около 2% от продукцията. Южнокорейската KOGAS продължава да извлича втечнен природен газ съгласно своя 10-годишен договор, каза нейният говорител, а японските Hiroshima Gas, JERA, Kyushu Electric, Saibu Gas, Toho Gas, Tohoku Electric и Tokyo Gas също са подновили своите контракти.

Въпреки че азиатските енергийни фирми отказаха да предоставят подробности за своите подновени споразумения, те обясниха, че условията са или сходни, или малко променени спрямо предишните сделки.