Цените на среброто днес скочиха до най-високите стойности от 2013 година, след като дребни инвеститори, провокирани от постове в социалната мрежа Редит (Reddit), се стекоха на пазара в опит да вдигнат котировките, предаде Ройтерс.

Спотовите цени на среброто днес достигнаха 30,03 долара за унция спрямо 25 долара в четвъртък. Акциите на минните компании, добиващи сребро, силно поскъпнаха, а търговците на сребърни кюлчета и монети по света трудно успяват да покрият търсенето.

Според анализатори обаче ще бъде изключително трудно среброто да бъде подложено на същия тип пазарни колебания, които миналата седмица доведоха до рязко поскъпване на акциите на търговеца на видеоигри ГеймСтоп (GameStop).

Няма недостиг на благородния метал и пазарът вероятно ще се успокои, прогнозират експертите.

Фурорът започна в четвъртък след съобщения във форума r/wallstreetbets на Редит, призоваващ инвеститорите да купуват физическо сребро.

В пост, който бързо се разпространи в социалната мрежа, потребителите бяха призовани да купуват акции на борсово търгуван фонд, представляващи унции сребро, съхранявано в трезори. Това би принудило фонда да създаде нови акции и да купува сребро, за да ги гарантира, което евентуално да доведе до недостиг в предлагането и да тласне цените нагоре.